G7 şi BCE promit măsuri semnificative, coordonate, pentru a stabiliza pieţele şi a combate criza
Statele din Grupul celor Şapte (G7) mari economii ale lumii au anunţat măsuri coordonate pe pieţele valutare pentru a tempera "mişcările dezordonate", iar Banca Centrală Europeană (BCE) a sugerat că va începe să cumpere obligaţiuni guvernamentale italiene şi spaniole.
G7 şi BCE promit măsuri semnificative, coordonate, pentru a stabiliza pieţele şi a combate criza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
BCE a anunţat, după o conferinţă de urgenţă a Consiliului Guvernator susţinută duminică, că va "implementa activ" programul de achiziţii de obligaţiuni pentru a combate criza datoriilor de stat, indicând că va cumpăra de pe piaţa secundară titluri de stat italiene şi spaniole, limitând astfel efectul de contagiune.
Banca Centrală Europeană a salutat noile măsuri de reducere a deficitului bugetar şi de reformă economică anunţate de Italia şi Spania, dar şi un angajament franco-german ca Fondul de Stabilitate al UE să preia responsabilitatea pentru achiziţiile de obligaţiuni odată ce va deveni operaţional, probabil în octombrie.
O sursă din sistemul monetar a confirmat pentru Reuters că BCE va începe să cumpere obligaţiuni italiene şi spaniole.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Trump la Davos: „Iubesc Europa”, dar „am nemulţumiri foarte mari” cu Uniunea Europeană
-
Trump se adresează elitei de afaceri de la Davos: planuri pentru combaterea inflaţiei, reducerea taxelor şi extinderea producţiei de energie
-
Şoc în pieţe. Trump cere Arabiei Saudite să scadă preţul petrolului pentru a pune capăt războiului din Ucraina
"Euro-sistemul va interveni foarte semnificativ pe pieţe şi va reacţiona în mod semnificativ şi coeziv", a afirmat oficialul citat.
Totodată, statele G7 - SUA, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia - au anunţat că vor lua măsuri coordonate pe pieţele valutare, deoarece "mişcările dezordonate au efecte adverse pentru stabilitatea economică şi financiară".
În plus, pieţele exercită tot mai multă asupra Rezervei Federale pentru a determina banca centrală americană să dea drumul la un nou program de lichiditate, un aşa-numit QE3, însă puţini se aşteaptă la ceva spectaculos de la şedinţa de politică monetară de marţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:02
-
astăzi, 19:26