- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.09.2016, 10:38)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gabriel Biriş, protagonistul modificărilor la Codul Fiscal: Impozitarea averilor nejustificate cu 16% are multe nereguli/ Românii vor deveni mai exigenţi cu guvernanţii, când vor vedea că jumătate din ce câştigăm trebuie să dăm
Unul dintre motivele pentru care proiectul de modificare Codului Fiscal nu a fost susţinut de către Ministerul Finanţelor este legat de prevederea care vizează persoanele cu averi mai mari de 1 milion de euro, a declarat pentru ZF Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
Urmărește
1450 afișări
Gabriel Biriş: Forma actuală a impozitării averilor nejustificate cu 16% are mai multe nereguli
Biriş, autorul proiectului de modificare a Codului Fiscal, spune că proiectul propunea ca toţi cei a căror avere depăşeşte un milion de euro şi care deţin active pentru care nu au plătit până în prezent impozitul de 16% să aibă posibilitatea să recunoască aceste sume şi să plătească impozit de 16% pe ele, fără ca Fiscul să fie interest de provenienţa sumelor nedeclarate la acel moment, considerat T0.
Dacă însă persoanele respective nu declară nici la momentul T0 sumele „ascunse“ până atunci de Fisc, ele ar putea fi sancţionate ulterior cu confiscarea a 75% din active de către ANAF. În opinia lui Biriş, forma actuală a impozitării averilor nejustificate cu 16%, adoptată din 2011, are mai multe nereguli.
„Când au fost introduse măsurile acestea, am atras atenţia asupra a două probleme: prima, că legea este complet imorală. Nu poţi spune că hoţul neprins este negustor cinstit dacă a ieşit din perioada de prescripţie, iar pe hoţul prins să-l pui să plătească ca pe cel cinstit. Cota de impunere pentru sumele stabilite prin aceste metode de control indirect ar fi trebuit să fie semnificativ mai mare de 16%“, a spus Biriş.
În plus, cea de-a doua critică adusă de Biriş formei actuale de legislaţie este faptul că nu s-a creat o referinţă. „Comparăm cheltuielile cu ce am declarat faţă de ce anume, dacă nu ştim cât am avut la începutul perioadei de control.Astfel, lipsa unei declaraţii de patrimoniu, a momentului T0 şi aplicarea acestor metode de control vor fi ineficiente”, a mai spus Gabriel Biriş.
El a adăugat că după cinci ani de zile ANAF a numit cinci decizii de impunere pentru o sumă totală de 6 mil. lei, dintre care patru au fost contestate, rămânând doar una, încasându-se 2 mil. şi jumătate de lei.
Gabriel Biriş: Dacă îşi plăteau singuri dările, românii ar fi devenit mai exigenţi cu guvernanţii
Retragerea susţinerii proiectului de modificare a Codului Fiscal de către Ministerul de Finanţe s-a produs pe fondul isteriei provocate de informaţiile potrivit cărora ar fi fost majorate taxele şi impozitele pentru angajaţi, a declarat pentru ZF Gabriel Biriş.
„Nu este normal ca o categorie de oameni să plătească mai mult, iar alta mai puţin. Este o chestiune de moralitate a sarcinii fiscale”, a spus Biriş, autorul proiectului de modificare a Codului fiscal şi fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe.
Proiectul propunea mutarea cotei de contribuţii de asigurări sociale şi de sănătate, CAS şi CASS la angajat, prin ajustarea salariului brut al acestuia, dar şi plafonarea bazei de calcul a CAS şi CASS la cinci salarii medii pe economie. În acest fel, toată lumea ar fi plătit aceleaşi taxe, inclusiv şi persoanele fizice autorizate, PFA-urile.
„În momentul în care s-a generat isteria cu majorări de taxe şi cu dublarea contribuţiilor, este normal că oamenii s-au gândit că proiectul este despre altceva, pentru că noi nu vorbiserăm niciodată despre majorări. Atunci cei din minister au ieşit şi au zis că nu susţin proiectul”, a adăugat Biriş.
El a spus că odată ce proiectul pentru care a acceptat să vină în Ministerul Finanţelor nu a mai fost susţinut, singura soluţie era demisia, care a fost acceptată. Biriş a mai spus că ar trebui ca oamenii să înţeleagă faptul că trebuie să contribuie în funcţie de cât câştigă.
„Ar fi bine să începem să nu mai vorbim de fonduri de salarii, de venituri din activităţi independente, trebuie să înţelegem că trăim împreună şi trebuie să contribuim în funcţie de cât câştigăm. Când separăm modul de impozitare creem două categorii diferite de români: privilegiaţi şi oropsiţi”.
De asemenea, în ce priveşte mutarea CAS şi a CASS în sarcina fiscală a angajatului, autorul proiectului de modificare a Codului Fiscal a mai spus că se va menţine stopajul şi reţinerea la sursă - tot angajatorii vor fi cei care vor plăti statului, dar va fi majorat salariul brut al angajatului.
„Cred că ar fi fost foarte interesant pentru români să-şi plătească singuri dările. Atunci poate devenim mai exigenţi cu guvernanţii, când vom vedea că jumătate din ce câştigăm trebuie să dăm”.
Biriş a mai spus că proiectul de modificare a legislaţiei fiscale a fost conceput integral de el, fiind supus apoi unor consultări cu ministerul de Finanţe şi cu ANAF. ”Rezultatul final este munca mea şi a colegilor din minister”.
Citeşte şi: Secretarul de stat de la Finanţe, Gabriel Biriş, iniţiatorul proiectului de modificare a Codului Fiscal, şi-a dat demisia/ Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Premierul a acceptat-o
Citeşte şi: Consiliul Investitorilor Străini: România poate deveni în 20 de ani una dintre primele 10 economii ale UE
Citeşte şi: O treime din totalul supermarketurilor, hipermarketurilor şi magazinelor discount sunt în Bucureşti
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:14
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
-
astăzi, 18:53