Video GALERIE FOTO De la un prăjitor artizanal de cafea la o cifră de afaceri de 2,8 milioane de lei

O companie cu capital românesc, deschisă în Craiova, cu activitate pe piaţa cafelei, a reuşit să îşi crească cifra de afaceri de peste 20 de ori între 2013 şi 2016, de la circa 120.000 de lei la peste 2,7 milioane de lei.

Urmărește
4537 afișări

VEZI GALERIA FOTO MAI JOS

Afacerea a pornit prin construirea artizanală a unui prăjitor de cafea, o comandă de cafea verde din Olanda şi cu trei angajaţi. Acum numărul lucrătorilor a crescut la 25. Evoluţia financiară este importantă: de la o 127.576 lei în 2013 cifra de afaceri a ajuns anul trecut la 2.735.798 lei.

În fabrica deschisă în Parcul Industrial Craiova, Hedone Cafe prăjeşte boabele de cafea, le macină şi ambalează, ulterior cafeaua fiind scoasă la vânzare. Tot aici se produc râşniţe şi espressoare de cafea. Compania are o capacitate de producţie de 100 de tone pe lună de cafea proaspăt prăjită şi deserveşte aproximativ 650 de clienţi, persoane juridice, prin centrele sale logistice din ţară.

Afacerea Hedone Café a început, în urmă cu patru ani prin construirea artizanală a unui prăjitor de cafea şi o comandă de cafea verde pentru care transportul a costat mai mult decât produsul în sine. Dragoş Manciu, absolvent al Facultăţii de Chimie Alimentară şi unul dintre partenerii businessului Hedone Cafe, a fost cel care a creat primul prăjitor de cafea al firmei.

"Îmi amintesc prima cafea obţinută prin prăjirea în mini-roasterul artizanal. Atunci a luat naştere ideea de a împrospăta cultura cafelei din România şi de a aduce pe piaţă, la nivel comercial, cafeaua de specialitate, gorumet. Extracţia şi prepararea unui espresso implică o activitate de detaliu şi fineţe, o preinfuzie a apei de 3-5 secunde, la o temperatură ridicată, printr-un puc de cafea, cu o anumită presiune, într-un timp scurt: 25 – 27 secunde, de aceea echipamentele folosite – espressorul şi râşnita – au o relevantă importanţă în acest proces. Aşa a apărut necesitatea dezvoltării unor echipamente profesionale pentru prepararea cafelei. La început a fost ideea unor echipamente care să extragă impecabil substanţele volatile ale cafelei, la temperatura dorită, şi care să dea naştere unui gust perfect, idilic. Am început cu un proiect pilot de nouă espressoare, al căror succes ne-a determinat să ne extindem producţia", spune Dragoş Manciu, director departament producţie Hedone Cafe.

Manciu a fost cel care a proiectat, dezvoltat şi perfecţionat echipamentele. Succesul primelor espressoare manuale, Wally by Hedone, l-a determinat să extindă producţia, astfel că în 2015 au apărut espressoarele profesionale şi o râşnita profesională. Tehnologia utilizată pentru echipamentele profesionale asigură o economie a consumului energetic de până la 40% în comparaţie cu espressoarele dotate cu tehnologie clasică.

Directorul executiv al firmei, Dan Barbu, afirmă că reprezentanţii companiei respectă fiecare bob de cafea. "Cafeaua are viaţă. Noi credem în spiritul acesteia. Ne-am orientat şi am dezvoltat parteneriate doar cu furnizori de cafea verde care respectă standardele recunoscute la nivel internaţional şi a căror activitate este certificată calitativ. Clienţii au înţeles încet, încet, că ceea ce obişnuiau să consume era o cafea obţinută prin procese puternic industrializate şi distribuită la scară mondială prin sisteme logistice care durează uneori şi luni de zile. Astfel, produsul cumpărat putea avea termen de prăjire cu un an sau chiar doi în urmă. Prin comparaţie, noi prăjim cafeaua în funcţie de comenzi şi solicitări şi afişăm data prăjirii pe fiecare pungă”, a spus Dan Barbu.

Diana Nicola, directorul de vânzări, spune că termenul de 30 de zile pentru consumul cafelei proaspăt prăjite este mai mult decât important, după această perioadă cafeaua pierzându-şi din proprietăţi.

Reprezentanţii firmei au adus pe piaţă "al treilea val al cafelei”, pe scurt, conversia spre artizanal a unui produs de larg consum. Al treilea val al cafelei pune accent pe calitate şi se bazează pe o relaţie transparentă a tuturor părţilor implicate: fermieri, importatori, prăjitori, barista şi client.

Cafeaua este adusă în Craiova din Etiopia, Brazilia, Columbia, Guatemala, Jamaica, India, Kenya sau Mexic. Boabele sunt culese manual şi ulterior selectate şi supuse unui riguros proces de verificare: sunt înlăturate boabele cu defecte, resturile de coji sau cele provenite de la planta de cafea, care nu au ce să caute în produsul finit. Astfel, numai cele mai bune boabe ajung în faza de procesare, în care sunt uscate pe paturi suspendate la soare sau spălate şi uscate ulterior. Rezultatul este o cafea verde atent selecţionată, depozitată în condiţii optime astfel încât aceasta să-şi păstreze toate proprietăţile.

Prăjirea boabelor de cafea este deopotrivă o artă şi o ştiinţă, spun reprezentanţii Hedone. Deosebirea între o cafea perfect prăjită şi una prăjită neuniform constă în detalii fine, iar câteva secunde pot face diferenţa. În cafea există peste 1500 de substanţe volatile şi solubile, care în timpul procesului de prăjire trec prin transformări fizice şi chimice, determinând, pe această cale, esenţele responsabile de calităţile ale cafelei.

Cuptoarele de la Hedone rostogolesc boabele verzi într-un curent de aer fierbinte, timp de 12 – 14 minute, prăjiea făcându-se în funcţie de sortimentul dorit ca rezultat: 100% Arabica sau Robusta. După prăjire şi răcire, boabele de cafea trec printr-un aparat care face o ultimă selecţie, apoi, pentru protejarea cafelei de agenţii externi, precum umiditatea şi aerul, produsul este ambalat în pungi prevăzute cu vâlvă unisens şi ziplock.

Echipa de la Craiova încearcă să-şi şi educe clienţii cu privire la consumul cafelei. "Există o percepţie falsă asupra consumului de preparate pe bază de cafea. Confuzia porneşte de la diferenţa între intensitatea aromei şi concentraţia efectivă de cofeină. Lumea percepe espresso ca fiind cea mai tare cafea, iar cafeaua lungă cea mai slabă. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Concentraţia de cofeină este influenţată de timpul de contact între cafea şi apă, astfel încât preparatele care au procesul de realizare cel mai rapid conţin, automat, mai puţină cofeină decât cele a căror preparare se întinde pe câteva minute. Chiar dacă espresso se caracterizează prin intensitatea gustului, acesta se prepară în aproximativ 25 secunde, iar concentraţia reală de cofeină nu sare de 34 de miligrame. Prin comparaţie, o ceaşcă de ceai verde are în medie 40 de miligrame de cofeină, iar una de ceai negru 60 miligrame de cofeină. O cafea la filtru sau ibric, în schimb, se fierbe timp de câteva minute, iar concentraţia de cofeină poate ajunge şi la 180 de miligrame", spune Diana Beletei, specialist relaţii publice Hedone Cafe.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor de cafea, reprezentanţii companiei au deschis şi un magazin on-line.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici