Germania vrea ca în uniunea bancară să intre şi statele UE care nu sunt membre ale zonei euro

Germania cere Uniunii Europene (UE) să îmbunătăţească propunerile pentru o autoritate de supravghere a băncilor din zona euro, astfel încât ţările din afara uniunii monetare să fie atrase să se alăture, au afirmat oficiali europeni apropiaţi situaţiei.

Urmărește
329 afișări
Imaginea articolului Germania vrea ca în uniunea bancară să intre şi statele UE care nu sunt membre ale zonei euro

Germania vrea ca în uniunea bancară să intre şi statele UE care nu sunt membre ale zonei euro (Imagine: Shutterstock)

UE a cerut opinii Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene (BCE) asupra modalităţilor în care poate fi acordată ţărilor din afara zonei euro o voce mai importantă în privinţa chestiunilor de supraveghere la BCE, care va fi responsabilă de monitorizarea planului, au afirmat oficialii. UE consultă avocaţi şi asupra posibilităţilor de a face posibilă o prezenţă mai importantă a ţărilor din afara zonei euro la Autoritatea Bancară Europeană, au adăugat sursele, potrivit Bloomberg.

Germania preferă ca ţările din exteriorul zonei euro care participă la uniunea bancară să fie implicate în procesele de decizie prin intermediul BCE, în loc ca toate preocupările acestora să fie transmise către Autoritatea Bancară Europeană sau altă instituţie.

Liderii europeni au cerut în iunie o singură autoritate de reglementare bancară, aceasta fiind o condiţie pentru a permite băncilor din zona euro acces la fondul permanent de 500 de miliarde de euro al zonei euro. Ministrul de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a condus criticile că proiectul s-ar putea mişca prea repede, determinând asigurări din partea comisarului UE pentru servicii financiare, Michel Barnier, că Germania nu se opune planului.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat, joi, că banca centrală pregăteşte o opinie asupra propunerii pentru o autoritate de supraveghere pentru a asigura o separare clară a supravegherii bancare de deciziile de politică monetară. BCE consideră planul binevenit, întrucât îl vede ca pe un stâlp fundamental al uniunii financiare şi un element important al zonei euro.

Miniştrii de Finanţe din zona euro vor discuta informal planul pentru supravghere bancară la reuniunea de săptămâna următoare de la Luxembourg, a spus una dintre surse.

Ministrul de Finanţe al Luxembourgului, Luc Frieden, a declarat că UE trebuie să analizeze efectele supraveghereii comune asupra întregii Uniuni Europene, inclusiv asupra unor ţări care nu vor lua parte la uniunea bancară. 

"Ar trebui să fim atenţi să nu existe discriminare între băncile din zona euro şi cele din afara uniunii monetare. Această problemă, în opinia noastră, nu a primit suficientă atenţie până în prezent", a spus el.

Suedia, Polonia şi Ungaria au ridicat obiecţii în privinţa planului de supraveghere bancară, afirmând că actualul plan cere cedarea de atribuţii fără a se obţine în schimb putere de decizie. Conform propunerilor actuale, statele din afara zonei euro se pot alătura voluntar BCE, se pot angaja să respecte regulile băncii şi să facă schimb de date, fără a obţine în schimb drept de vot în comisiile de supraveghere. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici