- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul a aprobat asigurarea obligatorie a locuinţelor
Persoanele fizice şi firmele vor fi obligate să îşi asigure locuinţele împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, în limita unei sume cuprinse între 10.000 euro şi 20.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei, cu plata integrală a unei prime anuale de 10-20 euro.
Guvernul a aprobat asigurarea obligatorie a locuinţelor
Obligativitatea asigurării locuinţelor împotriva calamităţilor naturale a fost aprobată de Guvern în şedinţa de marţi, printr-un proiect de lege care va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere în procedură de urgenţă.
Legea va intra în vigoare la data de întâi a lunii următoare celei în care se publică în Monitorul Oficial, iar persoanele fizice şi juridice vor fi obligate să îşi asigure locuinţele împotriva dezastrelor naturale începând cu data la care se împlinesc 90 zile de la publicarea în Monitor a deciziei Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) prin care se constată înfiinţarea sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
Actul normativ prevede că persoanele fizice şi juridice vor fi obligate să-şi asigure toate construcţiile cu destinaţie de locuinţă aflate în proprietate, înregistrate în evidenţele organelor fiscale, împotriva dezastrelor naturale, respectiv cutremure de pământ, alunecări de teren sau inundaţii.
Proiectul de lege se referă la locuinţele din blocuri, precum şi la locuinţa socială, de serviciu, de intervenţie, de necesitate, de protocol şi casa de vacanţă. Prin locuinţă se înţeleg atât spaţiile aflate în proprietate exclusivă, cât şi cota parte din coproprietatea indiviză asupra spaţiilor şi a elementelor de construcţii comune.
Suma maximă pentru care poate fi încheiată asigurarea şi care poate fi acordată în cazul unei calamităţi naturale este de 10.000 euro pentru construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic şi de 20.000 euro pentru fiecare construcţie cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.
Suma reprezintă echivalentul în lei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională la data încheierii contractului de asigurare obligatorie a locuinţei.
Prima obligatorie, reprezentând suma de bani pe care o plăteşte anual proprietarul unei locuinţe, în calitatea sa de asigurat, ori împuternicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia pentru asigurarea unei locuinţe, va fi echivalentul în lei, la cursul Băncii Naţionale valabil la data efectuării plăţii, a 10 euro pentru construcţii cu pereţi din cărămidă nearsă şi a 20 euro pentru locuinţe construite din beton armat, metal ori lemn.
Prima anuală va trebui achitată integral.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO