Şedinţa de Guvern pentru modificările la Codul Fiscal, AMÂNATĂ pentru a doua oară/ Tăriceanu infirmă informaţiile despre reuniunea coaliţiei: Nu mă întrebaţi ce face Guvernul

Premierul Mihai Tudose a anunţat luni că şedinţa de guvern va fi amânată, urmând a avea loc miercuri "ca de obicei". Anterior, surse guvernamentale au declarat pentru agenţia de presă MEDIAFAX că Executivul ar putea să nu ţină şedinţa de luni, când era anunţată discutarea propunerilor de modificare ale Codului Fiscal pentru anul 2018. Potrivit acestora, nu se primiseră toate avizele necesare, astfel încât Guvernul reanaliza oportunitatea unei astfel de ordonanţe de urgenţă de modificare a Codului Fiscal.

Urmărește
5590 afișări
Imaginea articolului Şedinţa de Guvern pentru modificările la Codul Fiscal, AMÂNATĂ pentru a doua oară/ Tăriceanu infirmă informaţiile despre reuniunea coaliţiei: Nu mă întrebaţi ce face Guvernul

Guvernul ar putea amâna şedinţa de luni în care ar fi trebuit să se discute modificările la Codul Fiscal

UPDATE 13:30 Tăriceanu: Guvernul trebuie să decidă ce trebuie să facă

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că întâlnirea de la Vila Lac 1 "s-ar putea să fie o şedinţă a celor din PSD " şi că Guvernul trebuie să decidă ce trebuie să facă, referitor la modificările aduse Codului Fiscal.

"Nu am stabilit încă nimic. S-ar putea să fie o şedinţă a celor din PSD, dar asta nu înseamnă că e o şedinţă de coaliţie. Când e vorba de adoptarea în Guvern a unui pachet de măsuri atât de important, rapiditatea nu este factorul cheie, necesitatea de a analize aşezate e un act de normalitate, de minimă înţelepciune. Nu mă întrebaţi ce face Guvernul, pentru că, după cum ştiţi, Guvernul trebuie să decidă ce trebuie să facă", a declarat, luni, Călin Popescu Tăriceanu, fără a preciza dacă va merge la întâlnirea de la Vila Lac 1.

Referitor la întârzierile privind adoptarea măsurilor fiscale anunţate de Coaliţia PSD-ALDE, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni, că în loc să fie mai rapide, preferă să fie mai bune.

„Eu nu dau sfaturi Guvernului, dar am făcut o constatare: că nu ştiu dacă cursa contra-cronomentru este cea mai productivă”, a susţinut Tăriceanu despre amânarea modificărilor la Codul Fiscal.

Întrebat dacă va fi mai productiv un proiect de lege, el a declarat că nu ştie. „Va hotărî Guvernul”, a spus el.

De asemenea, Tăriceanu a declarat că „Înainte de a fi o discuţie de coaliţie, cred că este un subiect care acum este pe masa Guvernului şi cred că prima informaţie, de prima mână, şi cea mai îndreptăţită instituţie să facă comentarii pe acest subiect este, în acest moment, Guvernul”.

„Eu, în loc să fie mai rapide, întotdeauna prefer să fie mai bune, chiar cu riscul să întârziem câteva zile”, a răspuns Tăriceanu, întrebat dacă va solicita ca lucrurile să fie mai rapide privind modificările fiscale.

Tăriceanu a reiterat că în privinţa modificărilor la Codul Fiscal, „ne-am pronunţat public. Există sprijinul partidelor din coaliţie privind pachetul de modificări privind legile referitoare la Codul fiscal”.

Cât priveşte şedinţa coaliţiei, despre care au apărut informaţii pe surse politice, Tăriceanu a declarat că nu există o şedinţă a liderilor PSD-ALDE.

UPDATE 13:19 Şedinţă a coaliţiei PSD-ALDE pe măsurile fiscale-surse

Şedinţă a coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, luni în jurul prânzului, în contextul măsurilor fiscale anunţate de Executiv, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, liderii coaliţiei PSD-ALDE se reunesc, începând cu ora 14.00, la Vila Lac 1.

La ora transmiterii ştirii, premierul Mihai Tudose a ajuns deja la Vila Lac 1.

Din cauza acestei şedinţe extraordinare a coaliţiei de guvernare, întâlnirea preşedintelui PSD Liviu Dragnea şi a premierului Mihai Tudose cu aleşii PSD se amână. Aceasta urma să înceapă la ora 15.00, la Palatul Parlamentului.

Şedinţa de guvern anunţată pentru luni şi care viza propunerilor de modificare ale Codului Fiscal pentru anul 2018, a fost anulată. Premierul Mihai Tudose a anunţat că este posibil ca nici miercuri, în şedinţa de Guvern, să nu fie discutate propunerile de modificare ale Codului Fiscal.

UPDATE 12:36 Tudose: Este posibil să nu discutăm miercuri, în şedinţă, de Codul Fiscal

Premierul Mihai Tudose a anunţat că este posibil ca miercuri, în şedinţa de Guvern, să nu fie discutate propunerile de modificare ale Codului Fiscal pentru anul 2018.

Premierul Mihai Tudose a anunţat, luni, că Guvernul se va reuni în şedinţă miercuri.

"Prioritatea este undeva la mijloc. Dumneavoastră toţi aveţi peste 10 miliarde de lei în bugetele dvs care nu sunt folosiţi, care pur şi simplu stau. Calculul nu a luat în considerare mărirea salariului minim. Nu a fost nicio şedinţă nici ieri, nici alaltăieri, nici astăzi, şi acest lucru nu va fi reglementat până când împreună cu dumneavoastră nu vom cădea de acord pe acea formulă de echilibrare de care vorbeaţi. Infrastructura şi alte servicii au fost făcute din banii întregii tari. Atunci când terminam simulările pe aceasta formulă de echilibrare a bugetelor, o vom valida împreună cu dumneavoastră. Este nevoie de o dezvoltare echilibrată a ţării", a declarat Mihai Tudose, luni, la şedinţa Asociaţiei Municipiilor din România.

Liderul de la Palatul Victoria a mai anunţat că este posibil ca modificările la Codul Fiscal să nu fie discutate în şedinţa de Guvern de miercuri şi că, probabil, nici transferul contribuţiilor de la angajator la angajat nu va intra în şedinţă.

"Vorbim despre un pachet mai mare chiar dacă la prima şedinţă de miercuri, lucrul acesta nu va intra, în ceea ce priveşte contribuţiile sau cred că nu va intra. Mulţi colegi consideră că lucrurile vor fi compensate de o formulă stabilită împreună cu dvs. De la marile municipii, de la PMB până la cea mai mică comună din România. Nu vrem să creăm dezechilibre, dimpotrivă", a completat Tudose.

Surse guvernamentale declaraseră anterior pentru agenţia de presă MEDIAFAX că Executivul ar putea să nu ţină şedinţa de luni, când era anunţată discutarea propunerilor de modificare ale Codului Fiscal pentru anul 2018.

Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a prezentat, pe 26 octombrie, măsurile pe care Guvernul intenţionează să le aplice din 2018, printre care instituirea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro şi tranferul unor contribuţii în contul angajatului. El a mai spus că se prevede creşterea cu 60% a deducerilor personale pentru românii cu salarii mici, ceea ce înseamnă că aceştia vor rămâne cu mai mulţi bani în mână după aplicarea taxelor şi impozitelor.

O altă măsură anunţată de ministrul de Finanţe a fost reducerea contribuţiilor sociale şi creşterea acestora în dreptul salariaţilor. De asemenea, Mişa a mai spus că va fi redus numărul de contribuţii plătite în prezent de salariat şi angajator, de la nouă la trei - contribuţia pentru pensie - CAS, plătită pentru salariat, contribuţia pentru sănătate - CASS, plătită pentru salariat, precum şi contribuţia asiguratoare pentru muncă, suportată de angajator.

Miercuri, Coaliţia pentru Dezvoltarea României, organizaţie patronală, şi-a făcut public punctul de vedere faţă de intenţiile Guvernului precizând că nu va susţine măsurile fiscale propuse, întrucât acestea nu trebuie adoptate în grabă, şi cere oprirea „terapiei de şoc”.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a avut o discuţie cu reprezentanţii Executivului legat de măsurile fiscale şi fiecare a rămas pe poziţia sa, însă a avrtizat public Guvernul să nu bage ţara într-o aventură economică.

Liviu Dragnea şi Mihai Tudose, întâlnire cu parlamentarii PSD

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose se vor întâlni luni, de la ora 15.00, cu parlamentarii PSD, în contextul anunţatelor măsuri fiscale, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

Liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul Mihai Tudose vor participa, luni, la şedinţa aleşilor PSD , care urmează să aibă loc la Palatul Parlamentului.

Discuţiile vin în contextul în care Guvernul a anunţat pachetul de măsuri fiscale, însă şedinţa de vineri a fost amânată.

Ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a prezentat, pe 26 octombrie, măsurile pe care Guvernul intenţionează să le aplice din 2018, printre care instituirea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro şi tranferul unor contribuţii în contul angajatului.

”Am să încep cu una din cele mai importante măsuri - scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%, nu doar pe veniturile de salarii, ci şi pentru alte venituri, cum ar fi cele din pensii, chirii, dobânzi, activităţi agricole. Astfel, avem azi 4,85 de milioane de salariaţi care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare şi care vor plăti, astfel, un impozit mic pe dobânzi. Sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2000 de lei şi care vor plăti un impozit redus pe suma care depăşeşte acest prag de 2000 de lei. Sunt peste 500.000 de cetăţeni care vor plîăti un impozit mai mic pe veniturile din activităţile independente sau din drepturi de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalişti. Toţi românii care au închiriat o locuinţă, un teren sau alte bunuri vor plăti, de asemenea, un impozit redus pe chiria primită. De asemenea, toţi românii şi firmele care desfăşoară activităţi agricole vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obţinute”, a anunţat ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa.

El a mai spus că se prevede creşterea cu 60% a deducerilor personale pentru românii cu salarii mici, ceea ce înseamnă că aceştia vor rămâne cu mai mulţi bani în mână după aplicarea taxelor şi impozitelor. ”Pentru cei cu salariul minim suma scutită de impozit va creşte de la 300 de lei la 510 lei, iar în cazul celor care au copii sau alte persoane în întreţinere se mai adaugă o sumă de 160 de lei pentru fiecare copil, faţă de 100 de lei în prezent”, a adăugat Mişa.

O altă măsură anunţată de ministrul de Finanţe a fost reducerea contribuţiilor sociale şi creşterea acestora în dreptul salariaţilor. ”Contribuţiile scad cu 2 puncte procentuale. Din totalul contribuţiilor de la 39,25 plătite azi şla un salariu brut se vor reduce şi vor ajunge la 37,25%. Asta înseamnă mai multe contribuţii în contul salariatului. Din totalul de 22,75% contribuţii plătite în dreptul firmei 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut 35% vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului. Deci vor fi mai mulţi bani pentru pensie şi sănătate pentru angajat. Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, după transferul de 20% la salariat, scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuţie care se va numi «contribuţie asiguratoare pentru muncă»”, a mai anunţat ministrul de Finanţe.

De asemenea, Mişa a mai spus că va fi redus numărul de contribuţii plătite în prezent de salariat şi angajator, de la nouă la trei - contribuţia pentru pensie - CAS, plătită pentru salariat, contribuţia pentru sănătate - CASS, plătită pentru salariat, precum şi contribuţia asiguratoare pentru muncă, suportată de angajator.

”Scad contribuţiile pentru condiţiile de pensie, pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă. Astfel, CAS pentru condiţii deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29%, cu minus 2,3%. CAS pentru condiţii speciale de muncă scade de la 36,3% la 33%, cu 3,3 puncte procentuale. O altă măsură din Codul Fiscal - românii care desfăşoară activităţi independente, de exemplu medicii, avocaţii, notarii, jurnaliştii, scriitorii, artiştii, nu vor mai plăti contribuţii sociale raportate la sumele obţinute din aceste activităţi. Aceste contribuţii se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie”, a continuat Mişa.

El a precizat că vor fi şi măsuri pentru încurajarea mediului de afaceri. ”Pentru 450.000 de firme care au o cifra de afaceri de sub un milion de euro se va institui un impozit de doar 1% pe cifra de afaceri, faţă de impozitul de 16% pe profit, cât se plăteşte în prezent”, a mai spus ministrul Mişa.

Miercuri, Coaliţia pentru Dezvoltarea României, organizaţie patronală, şi-a făcut public punctul de vedere faţă de intenţiile Guvernului precizând că nu va susţine măsurile fiscale propuse, întrucât acestea nu trebuie adoptate în grabă, şi cere oprirea „terapiei de şoc”. „Propunem Guvernului să luăm o pauză de 3-5-6 luni, cât e nevoie, ca să ajungem la un consens, iar după aceea să nu mai schimbăm nimic în regimul fiscal timp de cel puţin trei ani. Nimic nu ne grăbeşte, suntem pe creştere economică şi nu avem date sau informaţii că ar veni vreo criză în viitorul apropiat. Nu avem motive de hei-rupisme, haideţi să nu repetăm experienţele din 2010”, a declarat Dragoş Anastasiu, preşedintele CDR.

„Opriţi terapia de şoc”, a spus şi Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, care a amintit că şi consilierul guvernamental Cristian Socol a propus „un pas lateral” faţă de aceste măsuri.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a avut o discuţie cu reprezentanţii Executivului legat de măsurile fiscale şi fiecare a rămas pe poziţia sa, însă a avrtizat public Guvernul să nu bage ţara într-o aventură economică.

"Avertizez decidenţii politici să judece clar la rece ca să nu bage România într- aventură economică fiscal-bugetară cu final trist (...) Comisia Europeană, nu cum cineva a spus la viteză că cineva din Reprezentanţă, a demarat procedura de deviaţie semnificativă, adică în privinţa comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătură, am pierdut ce se numeşte predictibilitate şi sustenabilitate (...)Solicit coaliţiei aflate la guvernare PSD şi ALDE să dea dovadă de responsabilitate şi să renunţe la această politică fiscală care generează incertitudine şi neîncredere, iar în legătură cu măsurile economice, recomand prudenţă la nivel politic şi guvernamental fiindcă nu îmi doresc o politică de azi pe mâine", a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a făcut referire şi la măsurile legate de transferul contribuţiile sociale de la angajator la angajat şi reducerea impozitului pe venit, spunând că la un calcul simplu, mult-anunţatele creşteri la salarii sunt de fapt o sumă de 3 lei pentru un angajat. "O analiză mai aprofundată arată că aceste măsuri mai degrabă complică problemele decât să le rezolve. Coaliţia de guvernare spune că transferă contribuţiile, dar vine cu acea nouă taxă de solidaritate sau ceva similar de 2,25% care rămâne la angajator. Păi ori transferăm, ori nu transferăm. (...) Calculul este în regulă, bine că e şi o creştere de 3 lei, dar există îngrijorări în mediul economic, la sindicate, la români, că în realitate vor fi sectoate întregi unde salariile vor scădea în urma acestor măsuri şi putem să ne întrebăm cui foloseşte ţopăiala fiscală. Românilor nu", a mai spus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a mai spus, în legătură cu veniturile fiscale, că suntem într-o situaţie "ciudată". "Fac declaraţiile de azi fiindcă acest pachet nu este clamata revoluţie fiscală şi cred că se va transforma într-o bulversare fiscală".

"Economia creşte şi veniturile fiscale scad, în loc să avem mai mulţi bani la buget, culmea, avem mai puţini bani la buget. În acest an colectarea a ajuns la un minim istoric de 25 ceva la sută din PIB, faţă de cât ne-am propus, 35%. Avem un adevărat paradox, avem o creştere record a PIB-ului şi tot o creştere record a datoriei. Guvernul se comportă ca un om care câştigă tot mai mult, dar împrumută mai mult de la bănci şi lasă datoria în baza copiilor şi a nepoţilor. Este un comportament contraproductiv care nu trebuie să ne încurajeze să continuăm", a mai spus Iohannis.

În pofida acestor critici membrii cabinetului au fost convocaţi în şedinţă pentru vineri, dar şedinţa a fost amânată pentru că nu sosise încă avizul de la Consiliul Legislativ, aviz de care în mod obligatoriu Guvernul trebuia să ia la cunoştinţă înainte de a decide aprobarea propunerilor.

Tot vineri, s-au pronunţat Consiliul Economic şi Social (CES) şi Consiliul Fiscal. Ambele avize au fost negative.

Opinia Consiliului Fiscal exprimată vineri asupra noului pachet legislativ lansat de Guvern este că măsurile propuse comportă „riscuri neobişnuit de mari” şi „pierderi de 5,2 miliarde de lei”, astfel că avizează negativ proiectul.

„Analizat în izolare, impactul pachetului de modificări fiscale implică o pierdere de circa 5,2 miliarde de lei, în timp ce o evaluare a măsurilor de compensare identificate în Nota de fundamentare nu indică acoperirea în întregime a acesteia”, se arată în documentul citat.

În opinia Consiliului Fiscal, „riscurile aferente evaluării de impact a măsurilor sunt neobişnuit de mari – ipoteza de lucru este că angajatorii din sectorul privat vor majora salariile cu cel puţin 20% peste nivelul care ar fi prevalat în lipsa promovării pachetului legislativ şi care ar fi consemnat oricum o creştere semnificativă a salariului brut relativ la anul curent”.

Având în vedere cele de mai sus, cât şi riscurile identificate, ce apar înclinate în direcţia unor pierderi de venituri mai mari decât cele evaluate, „Consiliul fiscal avizează negativ propunerea de modificarea a Codului fiscal, neputând certifica, în lipsa unei construcţii bugetare complete, faptul că ţintele bugetare anuale şi pe termen mediu asumate prin Strategia Fiscal-Bugetară 2017-2019 nu vor fi depăşite, în condiţiile în care acestea din urmă sunt oricum incompatibile cu regulile fiscale interne şi cu tratatele europene”, precizează instituţia de avizare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici