Harta salariilor din România: În ce judeţe se câştigă cele mai mici şi cele mai mari venituri. Previziunile experţilor în resurse umane

Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş şi Sibiu sunt zonele în care angajaţii au obţinut anul trecut cele mai mari salarii nete, cu valori cuprinse între 2.138 de lei şi 2.857 de lei net pe lu­nă, în timp ce la polul opus se află judeţele Har­ghi­ta, Teleorman, Suceava, Neamţ şi Vran­cea, unde salariile medii ale anga­jaţilor variază între 1.483 de lei şi 1.544 de lei net pe lună, fiind cele mai mici din ţară, informează ZF.

Urmărește
6118 afișări
Imaginea articolului Harta salariilor din România: În ce judeţe se câştigă cele mai mici şi cele mai mari venituri. Previziunile experţilor în resurse umane

Harta salariilor din România: În ce judeţe se câştigă cele mai mici şi cele mai mari venituri. Previziunile experţilor în resurse umane (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Un angajat din Bucureşti a încasat anul trecut, în medie, un salariu de aproape 2.900 de lei (635 euro) net pe lună, dublu faţă de un angajat din Harghita, judeţul cu cele mai mici salarii în 2016.
 
Bucureşti, Ilfov, Cluj, Timiş şi Sibiu sunt zonele în care angajaţii au obţinut anul trecut cele mai mari salarii nete, cu valori cuprinse între 2.138 de lei şi 2.857 de lei net pe lu­nă, arată datele centralizate de ZF pe ba­za datelor de la Institutul Naţional de Sta­tistică. Acestea sunt, de altfel, sin­gurele judeţe în care salariul mediu a de­păşit valoarea de 2.000 de lei net pe lună.

La polul opus se află judeţele Har­ghi­ta, Teleorman, Suceava, Neamţ şi Vran­cea, unde salariile medii ale anga­jaţilor variază între 1.483 de lei şi 1.544 de lei net pe lună, fiind cele mai mici din ţară.

„Judeţele cu cele mai mari salarii sunt cele în care s-au făcut foarte multe in­ves­tiţii de către companiile multina­ţio­na­le, în care şomajul este aproape inexis­tent, iar tipurile de joburi sunt din do­me­nii variate. În judeţele mai dezvoltate, un­de salariile angajaţilor trec peste 2.000 de lei net pe lună, nu sunt investiţii doar în pro­ducţie, ci şi în servicii IT, financiare etc., spre deose­bi­re de ju­de­ţele cu salarii mici, unde exis­tă în general in­­vestiţii foar­te puţine, în gene­ral în pro­duc­ţie“, a spus Alina Po­pes­cu, ta­lent in­for­ma­tion so­lu­tion lea­der pen­tru Ro­mâ­nia şi regiu­nea Bal­cani în ca­drul com­pa­ni­ei de HR Mer­cer, par­te a gru­pului Marsh & McLennan Com­panies.

Salariul mediu la nivelul întregii economii a ajuns anul trecut la 2.088 de lei net pe lună, în creştere cu 12% faţă de anul 2015. Astfel, faţă de salariul mediu pe economie, un bu­cu­reştean a câş­ti­gat anul trecut cu 36% mai mult, iar un angajat din Har­ghita a obţinut cu 28% mai puţin.

Citeşte articolul complet în Ziarul Financiar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici