Impozitul pe gospodării: Cum vor fi taxate veniturile din investiţii, dividende şi dobânzi

Veniturile din dividende vor fi scutite de impozit, dar la cele din alte investiţii – care acum sunt scutite de taxe – se va aplica o cotă de 3%, reiese din proiectul legislativ care va introduce din 2018 impozitul pe venitul global al gospodăriilor.

Urmărește
1453 afișări
Imaginea articolului Impozitul pe gospodării: Cum vor fi taxate veniturile din investiţii, dividende şi dobânzi

Impozitul pe gospodării: Cum vor fi taxate veniturile din investiţii, dividende şi dobânzi (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Potrivit proiectului, care prevede modificarea Codului fiscal şi se află în lucru la Ministerul Finanţelor, veniturile din dividende ar urma să fie scutite de impozit. În prezent, această categorie de venit este impozitată cu 5%.

Obligaţia calculării şi reţinerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor, prevede actualul Cod Fiscal. Ceea ce înseamnă că după modificarea acestuia firmele care distribuie dividende (părţi din profitul realizat într-un an) nu vor mai avea obligaţia de a reţine la sursă impozitul pe dividende. Toate acestea se vor întâmpla, însă, în prima parte a anului 2019, când se vor calcula dividendele pe anul 2018.

Veniturile din dividende fac parte din categoria veniturilor din investiţii, alături de veniturile din dobânzi, câştigurile din transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, câştigurile din transferul aurului financiar şi veniturile din lichidarea unei persoane juridice.

Referitor la celelalte categorii de venituri din investiţii (altele decât cele din dividende), consultantul fiscal Emilian Duca a remarcat că acestora li se va aplica o cotă de 3%. „Va fi o cotă specială de 3% pentru anumite venituri din investiţii (care acum sunt scutite de impozit), mai exact pentru cele care depăşesc plafonul de 100.000 de euro”. De asemenea, „nu se va mai aplica acea cotă de impozit la transferul titlurilor de valoare”, a spus consultantul.

Impozitul pe venitul global al gospodăriilor este un proiect prin care Guvernul vrea să includă în baza de calcul toate veniturile realizate de persoanele fizice într-un an calendaristic, suma astfel obţinută urmând să fie redusă proporţional cu un set de facilităţi (deductibilităţi), iar rezultatul final să fie taxat cu o cotă unică de 10%. Guvernul vrea ca acest sistem de impozitare să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, ceea ce ar însemna că primele plăţi de impozit pe venitul global - aferente anului 2018 - ar urma să se facă în prima jumătate a anului 2019.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici