- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
În Mureş, fabricile care angajau mii de oameni au fost vândute la fier vechi sau transformate în hipermarketuri. Cum se prezintă acum economia judeţului
Cu o populaţie de peste 550.000 de persoane şi cu un PIB per capita de 5.300 de euro (cu 21% mai scăzut decât media naţională), judeţul Mureş a fost eclipsat în ultimii ani de Cluj, Sibiu sau Braşov, judeţele vecine care au reuşit să se dezvolte mult mai bine din punct de vedere economic prin atragerea de investiţii străine noi, potrivit unei noi analize a ZF realizată în cadrul rubricii „Economia judeţelor, la raport“.
În Mureş, fabricile care angajau mii de oameni au fost vândute la fier vechi sau transformate în hipermarketuri. Cum se prezintă acum economia judeţului (Imagine: Shutterstock)
După Revoluţie, în urma unor privatizări destul de „discutabile“, municipiul Târgu-Mureş a pierdut o serie de mari întreprinderi mecanice, electrotehnice şi de bunuri de larg consum, însă în prezent a început procesul de reindustrializare a oraşului, potrivit reprezentanţilor primăriei.
„Platformele Electromureş, Prodcomplex, Metalotehnica, Imatex, Fabrica de Zahăr etc., unde lucrau mii de oameni, au fost în mare parte închise sau şi-au redus activitatea, transformându-se multe dintre ele în afaceri imobiliare. Fabrica de Zahăr a fost furată bucată cu bucată şi dusă la fier vechi. Acum e un teren plin de bălării unde nişte speculatori aşteaptă preţuri mari pe terenuri. În locul platformei Imatex s-a construit un hipermarket. La Prodcomplex sunt mai multe depozite, un centru medical privat şi alte câteva mici SRL-uri“, au transmis reprezentanţii biroului de presă al Primăriei din Târgu-Mureş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În prezent, cea mai mare companie după cifra de afaceri înregistrată în judeţul Mureş este compania E.ON Energie, însă instituţia cu cel mai mare efectiv de salariaţi este spitalul judeţean de urgenţă. Cum s-a ajuns în această situaţie?
„Timp de 20 de ani oraşul a fost dezindustrializat, după ce noii proprietari ai fabricilor nu au ştiut ce să facă cu ele. Autorităţile locale nu au fost sprijinite deloc să îşi păstreze patrimoniul, risipindu-se averea oraşelor care au rămas fără terenuri de extindere şi de dezvoltare. Pentru a contracara aceste aspecte şi pentru a întări oraşul aducându-l la nivelul de peste 200.000 de locuitori, primarul Dorin Florea a propus extinderea teritorială a municipiului în proiectul 8+1, în care noua entitate administrativă să conţină cele 8 localităţi suburbane ce înconjoară Târgu-Mureşul – Sângeorgiu de Mureş, Sântana, Sâncrai, Nazna, Cristeşti, Ungheni, Corunca, Livezeni“, au mai transmis reprezentanţii biroului de presă al Primăriei Târgu-Mureş. Aceştia au mai adăugat că în ultimii ani au fost iniţiate o serie de discuţii cu diverse firme multinaţionale şi camere de comerţ din Europa pentru atragerea de investitori şi că previziunile sunt „optimiste“ pentru perioada imediat următoare.
Citeşte mai multe despre economia judeţului Târgu-Mureş pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO