ING Investment Management Europe estimează că România ar putea intra în zona euro în 2019

România ar putea adera la zona euro în 2019, deoarece este nevoie de o perioadă de stabilitate înainte ca o ţară să adopte moneda europeană, consideră Ad van Tiggelen, senior investment specialist în cadrul ING Investment Management Europe.

Urmărește
9 afișări

În luna decembrie a anului trecut, preşedintele Traian Băsescu a declarat pentru Financial Times că România va stabili în prima jumătate a acestui an dacă va menţine anul 2015 ca obiectiv pentru intrarea în zona euro.

"Pentru politicieni va fi greu să «vândă» populaţiei acest lucru (aderarea la moneda unică europeană - n.r.). După scăderea economică din ultimii doi ani, este nevoie de o perioadă de stabilitate în ţară înainte de aderare", a declarat, marţi, Tiggelen la Bucureşti.

El a adăugat că o eventuală "cădere" a Guvernului până la alegeri şi instalarea unui executiv care să nu mai respecte acordul României cu FMI ar fi un semnal negativ pentru investitorii străini.

"Fragilitatea Guvernului este un risc pentru investitori. Ne place Guvernul actual deoarece a avut curajul să ia măsuri de austeritate necesare. Când încerci să amâni durerea, ea tot va reveni la un moment dat. Acest an ar putea fi cu creştere economică, iar inflaţia va scădea. Probabil până în iulie se va vedea din cifre o scădere a inflaţiei şi o reluare a creşterii economice. Astfel, suntem mulţumiţi de România pentru că are curaj", a adăugat Tiggelen.

Adrian Tănase, manager de portofoliu al fondului ING Romanian Equity administrat de ING Investment Management, a menţionat că ING are expunere pe România numai prin fondul pe care-l administrează pe piaţa locală.

"Cam 51% din activ este expunerea pe România", a afirmat el.

La finalul lunii ianuarie, fondul avea un activ net de 298,3 milioane lei, cele mai importante plasamente fiind în acţiunile (BRD), OMV Petrom (SNP), Banca Transilvania (TLV), Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL).

Tănase a explicat că lichiditatea redusă a pieţei de capital locale este un impediment în dezvoltarea acesteia şi că din această cauză investitorii mari nu intră pe bursa din România.

"Profitabilitatea companiilor din România nu şi-a revenit atât de repede ca în alte ţări din regiune, de exemplu cum este în Polonia. Credem că anul viitor revenirea va fi mai puternică decât a ţărilor din regiune", a mai spus acesta.

Tiggelen a adăugat că majoritatea fondurilor administrate de ING nu intră pe piaţa de capital din România deoarece le-ar fi greu să investească 5 - 10 milioane euro pe o singură acţiune şi apoi, peste două zile, să vândă repede pachetul respectiv de titluri.

În plus, el crede că bursa din România va fi atractivă în momentul în care companiile mari de brokeraj vor face mai multe analize ale pieţei de la Bucureşti.

"Nu prea sunt analize pe România. Doar când mă uit pe o analiză a Europei Centrale şi de Est văd o pagină despre România. România poate fi încadrată într-un coş de pieţe ieftine, însă investitorii mari au nevoie de analize înainte să investească", a afirmat Tiggelen.

El a adăugat că ING Investment Management are o estimare pozitivă în ceea ce priveşte Europa Centrală, care va fi ajutată de "locomotiva germană" în reluarea creşterii economice.

"Probabil anul viitor pieţele emergente vor fi mai atractive decât pieţele dezvoltate, iar investitorii se vor uita mai atent la bursele unde pot obţine câştiguri mai mari. Preferăm monedele statelor emergente faţă de bondurile lor. Pe acţiuni, la nivel global, ne vom muta de pe sectoarele ciclice la companiile care dau dividende, deoarece acestea vor creşte în acest an mai rapid decât veniturile. Astfel, credem că dacă veniturile vor creşte, spre exemplu, cu 10%, dividendul va urca mai mult. România nu face parte din această viziune", a explicat Tiggelen.

Totodată, acesta exclude revenirea recesiunii la nivel mondial, deoarece companiile s-au refinanţat şi pot să se dezvolte, iar în cazul unor state foarte îndatorate, cum este cazul Greciei sau Irlandei, ar putea exista restructurări ale datoriilor.

"Totuşi, dacă problemele din Orientul Mijlociu se vor extinde în toată Arabia, atunci va fi o problemă şi probabil că vom vedea o criză double-dip", a adăugat Tiggelen.

ING Investment Management Europe face parte din cel mai mare grup olandez de servicii financiare, ING. Grupul a raportat pentru anul trecut un profit net de 3,22 de miliarde de euro, comparativ cu pierderi de 935 de milioane de euro în 2009, înregistrând rezultate pozitive pentru cele două activităţi de bază, banking şi asigurări.

Valoarea activelor s-a situat la sfârşitul anului trecut la 1.247 miliarde de euro, cu 7% peste nivelul din 2009, se arată în raportul financiar al ING pentru 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici