- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.06.2017, 10:14)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INS confirmă datele pentru T1: Economia României creşte cu 5,7% în primul trimestru. Avansul, impulsionat de consum, industrie şi servicii
Consumul populaţiei, industria şi serviciile au avut cele mai mari contribuţii atât la formarea Produsului Intern Brut în primul trimestru, cât şi la creşterea economică de 5,7%, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică.
Urmărește
1065 afișări
PIB al României, estimat pentru primul trimestru, a crescut cu 5,6% faţă de T1 2016
Pe partea de producţie, industria, cu o pondere de 23,1% în PIB, a contribuit cu 1,5% la creşterea economică, iar sectorul de servicii (care înglobează comerţul, turismul şi prestările către firme şi populaţie), cu o pondere de 19,5% în PIB, a venit cu 1,4%.
Activităţile din administraţia publică, învăţământ, sănătate, apărare şi asistenţă socială deţin o pondere de 13,4% în PIB şi au participat cu 0,3% la creşterea economică din T1.
Pe partea de utilizare, "consumul gospodăriilor populaţiei, cu o pondere de 64,6%, a contribuit la creşterea economică din primul trimestru cu 4,8%", a declarat preşedintele INS, Tudorel Andrei. "În schimb, formarea brută de capital, care are o pondere de 16,6%, a tras în jos creşterea economică (-0,1% contribuţie), ca şi exportul net de bunuri şi servicii (-1% contribuţie la formarea PIB, respectiv -0,1% contribuţie la creşterea economică".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Noul comisar pentru mediu al UE: „Am vorbit prea puţin despre apă". Seceta şi pierderile de pe conducte afectează industrii întregi
-
Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”
-
Polonia exclude Ungaria de pe lista de invitaţi la evenimentul de preluare a preşedinţiei rotative a UE
Tudorel Andrei a evitat să comenteze aceste evoluţii, argumentând că INS are ca atribuţii doar prezentarea datelor, nu şi interpretarea lor.
Potrivit INS, în primul trimestru au existat câteva sectoare economice importante care nu au contribuit cu nimic la creşterea PIB: agricultura (cu o pondere de 1,7%), construcţiile (pondere de 3,3%) şi intermedierile financiare (9,1%).
Faţă de trimestrul anterior, economia României a crescut cu 1,7%, mai arată datele comunicate miercuri de INS.
PIB estimat pentru primul trimestru a înregistrat o creştere cu 5,7% pe seria brută şi cu 5,6% pe seria ajustată sezonier faţă de T1 2016
Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul I 2017, a fost de 199,894 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,7% faţă de trimestrul IV 2016 şi cu 5,6% faţă de trimestrul I 2016, informează INS.
Ca serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2017 a fost de 159,665 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 5,7% faţă de trimestrul I 2016.
La creşterea PIB, în trimestrul I 2017 faţă de trimestrul I 2016, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii pozitive mai importante având industria (+1,5%), cu o pondere de 23,1% la formarea PIB şi care a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 6,7%; comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,4%), cu o pondere de 19,5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 7,3%; informaţiile şi comunicaţiile (+0,9%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB şi care au înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 15,3%; activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,5%), cu o pondere de 6,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 9,1%.
Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal, cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creşterea PIB; variaţiei stocurilor, cu o contribuţie de +1,1%, consecinţă a creşterii importante a stocurilor din economie.
O contribuţie negativă la creşterea PIB au avut-o formarea brută de capital fix (-0,1%), ca urmare a reducerii volumului său cu 0,7% şi exportul net (-0,1%), consecinţă a creşterii uşor mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii (+0,09 puncte procentuale).
Citeşte şi: Lovitură de teatru în sistemul bancar european | Una dintre cele mai mari bănci aflate la pământ din cauza creditelor neperformante, cumpărată de gigantul Santander pentru 1 euro
Citeşte şi: Unul dintre cele mai cunoscute lanţuri de hipermarketuri de pe piaţa din România îşi deschide linie de fashion premium. Heidi Klum este designerul colecţiei
Citeşte şi: Compania rusească Kaspersky Lab acuză Microsoft de abuz de poziţie dominantă pe piaţa europeană
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe