Investitor: Piaţa imobiliară are nevoie de o recalibrare, s-a dezvoltat prea mult în timp scurt

Piaţa imobiliară are nevoie de o "recalibrare", deoarece s-a dezvoltat prea mult, într-o perioadă scurtă, iar gradul de neocupare este mare, crede Liviu Tudor, proprietarul parcurilor Novo Park şi West Gate, menţionând că va începe un nou proiect doar dacă un client existent vrea să se extindă.

Urmărește
508 afișări
Imaginea articolului Investitor: Piaţa imobiliară are nevoie de o recalibrare, s-a dezvoltat prea mult în timp scurt

Investitor: Piaţa imobiliară are nevoie de o recalibrare, s-a dezvoltat prea mult în timp scurt (Imagine: Shutterstock)

"Am asistat la o criză de supradezvoltare a pieţei imobiliare şi de supraevaluare a pieţei. Este nevoie de o recalibrare. Trebuie o perioadă de revenire cu picioarele pe pământ, să iei aer în piept şi să te adaptezi. Nu este un dat că trebuie să dezvoltăm. S-a dezvoltat prea mult, avem un grad mare de neocupare, iar băncile aşteaptă o recalibrare a cererii cu oferta", a declarat Tudor într-o conferinţă de presă.

Din acest motiv, planurile viitoare ale omului de afaceri vizează în special consolidări ale portofoliului şi mai puţin probabil investiţii noi, deşi terenurile deţinute pentru parcurile de afaceri Novo Park din Pipera şi West Gate, din Militari permit extinderea spaţiilor.

"Filosofia de investiţii astăzi este dezvolţi când ai semnat precontracte de închiriere. Novo Park a prins patru ani de creştere economică, când se făceau dezvoltări speculative şi nici atunci nu am dezvoltat speculativ. Regula era atunci să ai 50% preînchirieri, acum trebuie să ai 80%. Există un stoc disponibil semnificativ în Bucureşti. Doar în zonă sunt cel puţin patru dezvoltări speculative. Există spaţii de birouri libere, iar singura motivaţie pentru care am începe un proiect nou ar fi dacă unul din chiriaşii noştri ar vrea să se extindă, să crească semnificativ. Contextul de criză economică nu ne permite să ne asumăm riscuri semnificative", a arătat omul de afaceri.

Pe de altă parte, omul de afaceri consideră că fără o îmbunătăţire a ratingurilor de ţară din partea tuturor agenţiilor de rating investitorii nu vor fi interesaţi de România.

"Cât timp suntem sub investment grade, fondurile de investiţii nu vor face cozi prea mari să cumpere active în România. Dacă avem rating bun, investitorii vor veni. Criza este un avantaj pentru noi. Potenţialul de dezvoltare este mare. România va fi un El Dorado al investitorilor atunci când vor considera că este bine să investeşti", a conchis Tudor.

Tudor a dezvoltat prin intermediul firmei Genesis Development complexurile de birouri Novo Park şi West Park, totalizând 150.000 de metri pătraţi, precum şi campusul West Gate Studios, care cuprinde 925 de garsoniere şi apartamente destinate închirierii. Investiţiile realizate de companie în România se ridică la 300 de milioane de euro, iar veniturile din chirii obţinute din cele trei proiecte ajung la 32 de milioane de euro anual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici