Isărescu: Bancherii să facă banking adevărat şi să administreze riscurile pe care şi le-au asumat

Banca centrală nu este dispusă să extindă scadenţele la operaţiunile repo sau să diminueze prea curând rezervele minime obligatorii (RMO) şi nici nu intenţionează să ofere lichiditate băncilor comerciale pe baza portofoliilor de credite imobiliare, fiind necesar ca bancherii "să facă banking adevărat" şi să administreze riscurile pe care şi le-au asumat, spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Urmărește
561 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Bancherii să facă banking adevărat şi să administreze riscurile pe care şi le-au asumat

Isărescu: Bancherii să facă banking adevărat şi să administreze riscurile pe care şi le-au asumat (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

Şeful băncii centrale a răspuns astfel mai multor comentarii care au apărut în ultima vreme pe piaţa bancară conform cărora reducerea ratei dobânzii de politică monetară a BNR s-ar putea transmite mai repede spre clienţii băncilor dacă instrumentele prin care banca centrală injectează lichiditate în piaţă ar avea scadenţe mai mari sau dacă ar fi reduse RMO.

În legătură cu discuţiile privind alternativa ca BNR să ofere lichiditate băncilor inclusiv pe baza portofoliilor de credite, care să fie aduse drept garanţie, Isărescu a spus că se aşteaptă ca bancherii "să facă banking adevărat" şi să administreze riscurile pe care şi le-au asumat, banca centrală nefiind dispusă să preia riscurile, în timp ce bancherii "se spală pe mâini".

"Altă discuţie: de ce nu dă BNR lichiditate pe bază de portofolii de credite. Noi să le luăm în garanţie şi ei să se spele pe mâini. Nu ne transformăm în societate de administrare a imobiliarelor. Bancherii ar trebui să facă banking adevărat. Şi-au asumat nişte riscuri şi trebuie să le administreze".

Cum pot face băncile rost de lichidităţi

De la începutul crizei, BNR a extins treptat gama de colateral eligibil la refinanţarea băncilor, incluzând titlurile în euro emise de Finanţe pe piaţa internă, precum şi pe piaţa externă. Ultima schimbare permite băncilor să facă rost de lichidităţi de la BNR cedând la schimb portofolii de obligaţiuni în euro emise de Finanţe pe piaţa externă.

Extinderea gamei de instrumente le dă posibilitatea băncilor să aibă acces la cash în eventualitatea în care pe piaţă apar sincope de lichiditate sau atunci când o bancă pierde accesul la piaţa interbancară din diferite motive care îi afectează profilul de risc.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici