- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iulian Anghel, ZF: Ministrul finanţelor susţine că „prorocii dezastrului bugetar“ s-au înşelat. „Prorocii“ insistă că riscul derapajelor e imens
Ministrul finanţelor Viorel Ştefan susţine că rezultatele bugetare pe primele două luni ale anului aduc o veste bună: bugetul s-a închis cu excedent, ceea ce infirmă avertismentele „prorocilor care anunţau dezastrul“.
Economiştii insistă că situaţia bugetului e proastă şi că riscul derapajului bugetar rămâne, în continuare, foarte ridicat, pe fondul avansului puternic al cheltuielilor şi al unor venituri cu mult sub cele anticipate.
„Vestea bună este că bugetul s-a închis pe două luni pe execedent, ce-i drept nu spectaculos, dar, foarte important, pe excedent. În ciuda tuturor prorocilor care anunţau dezastrul, iată că pe două luni stăm pe excendent“, susţine ministrul de resort.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Prorocii“ o ţin însă pe a lor. Încasările bugetare sunt foarte departe de ţintă şi nu este exclusă fie o depăşire severă a deficitului bugetar stabilit la 3% din PIB, fie, dacă acesta se vrea apărat, apariţia unor noi taxe.
„Nu se schimbă foarte mult imaginea din prima lună (când veniturile bugetare au scăzut cu aproape 6% - n.red.). În februarie, deşi veniturile au mers ceva mai bine (plus 4,5% la venituri, faţă de februarie 2016 – n.red.), aş spune că, pe primele două luni, avem o evoluţie a veniturilor mult sub aşteptări, mult sub proiecţia bugetară“, comentează economistul Ionuţ Dumitru.
Bugetul pe 2017 este croit pe o creştere de venituri de 14% faţă de 2016, creştere care ar urma să acopere majorările de salarii bugetare şi de pensii şi golul rezultat din scăderea taxelor, păstrând, în aceeaşi vreme, deficitul bugetar în limita de 3% din PIB. Nerealizarea plusului de venituri stabilit, care, în termeni nominali, înseamnă 31 de miliarde de lei peste veniturile de 223 de miliarde de lei din 2016, pune în pericol fie ţinta de deficit bugetar (se cheltuieşte în plus din împrumuturi ceea ce nu se realizează la venituri), fie investiţiile (de la care s-ar tăia pentru a reduce cheltuielile) fie statu-quo-ul fiscal (se introduc noi taxe pentru majorarea veniturilor). Deocamdată, în primele două luni din an, veniturile bugetului consolidat sunt cu 500 de milioane de lei (1,4%) mai mici decât în primele două luni din 2016, nicidecum în plus. O revenire uşoară s-a întâmplat în februarie, când veniturile au crescut faţă de februarie 2016 cu 4,5%. Însă această creştere înseamnă sub 700 mil. lei şi nu compensează nici măcar scăderea brutală din ianuarie (venituri de minus 1,2 mld. lei faţă de ianuarie 2016), cu atât mai mult să aducă ceva la plusul aşteptat de 31 mld. lei în 2017 faţă de 2016 pe care este fundamentat bugetul pe acest an. În privinţa excedentului bugetar cu care se mândreşte ministrul de resort, lucrurile stau aşa: ca şi în anii trecuţi, el a fost obţinut din cheltuielile mici de investiţii de la începutul anului. Doar că anul acesta lucrurile au început şi mai prost faţă de anul trecut, care a fost oricum, unul dintre cei mai slabi în privinţa investiţiilor. Astfel, dacă în primele două luni din 2016, cheltuielile pe proiecte finanţate din fonduri UE au însemnat aproape 2 mld. lei, în primele două luni din 2017 ele au fost de doar 337 mil. lei. De asemenea, cheltuielile de capital (investiţiile din buget) sunt cu 100 mil. lei sub cele din primele două luni din 2017. Dacă s-ar fi cheltuit pe investiţii măcar la nivelul anului trecut, bugetul ar fi fost pe un deficit de cel puţin 0,16% din PIB, nu pe excedentul de 0,05% din PIB cu care se laudă ministrul de resort.
Articolul complet poate fi citit în Ziarul Financiar.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO