Japonia a ieşit din recesiune

Japonia a înregistrat, în trimestrul al doilea, o creştere economică de 0,9% faţă de primele trei luni ale anului, ieşind din cea mai severă recesiune de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial după 5 trimestre de scădere a Produsului Intern Brut (PIB).

20 afișări
Imaginea articolului Japonia a ieşit din recesiune

Japonia a ieşit din recesiune în al doilea trimestru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În termeni anuali, economia niponă, a doua la nivel mondial, a crescut în trimestrul al doilea cu 3,7%.

Creşterea economică ar putea continua în Japonia în următoarele trimestre, datorită creşterii producţiei companiilor, stimulată de cererea la export şi de măsurile de stimulare a economiei implementate de guvernele din întreaga lume.

Totuşi, economiştii au îndemnat la prudenţă, subliniind că o mare parte dintre măsurile "anticriză" din cele mai mari economii ale lumii vor expira în următoarele luni, afectând probabil cererea pentru exporturile Japoniei.

Totodată, situaţia dificilă de pe piaţa de muncă va continua să afecteze cererea internă şi cheltuielile de consum ale populaţiei, în special după ce guvernul va înceta să acorde subvenţii pentru achiziţia de autoturisme şi electrocasnice.

Creşterea economică de 0,9% înregistrată în Japonia în perioada aprilie-iunie se plasează sub estimările analiştilor, care anticipau un avans de 1% al PIB.

Statele Unite au înregistrat o contracţie economică de 0,3% în trimestrul al doilea, iar economia zonei euro s-a restrâns cu 0,1% în aceeaşi perioadă faţă de primele trei luni.

Germania şi Franţa sunt primele state din grupul G7 al celor mai mari economii dezvoltate care au ieşit oficial din recesiune, după ce au anunţat, săptămâna trecută, creşteri economice de 0,3% fiecare în aceeaşi perioadă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici