Lazea: România concurează pentru investiţii străine doar prin muncă ieftină şi fiscalitatea redusă

România concurează pentru atragerea de investiţii străine numai prin forţa de muncă ieftină şi fiscalitatea relativ redusă sau inexistentă din unele zone, precum impozitul pe profit sau pe terenuri şi case, consideră economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea.

Urmărește
7 afișări

El a citat un studiu realizat de specialişti ai Fondului Monetar Internaţional care arată că investitorii străini sunt atraşi să investească în sectoarele legate de export, cum ar fi industria, în principal de flexibilitatea forţei de muncă şi "adâncimea financiară", şi în servicii de dezvoltarea sistemului juridic şi calitatea infrastructurii.

"În România pe niciunul dintre cele patru dimeniunii nu stăm foarte bine. Concurăm azi numai prin forţa de muncă ieftină şi fiscalitatea relativ scăzută în anumite domenii - impozitul pe venit sau profit - sau inexistentă, cum ar fi impozitarea terenurilor şi caselor", a spus Lazea la un seminar organizat de BNR.

Totodată, economistul a făcut referire la un studiu realizat de Consiliul Investitorilor Străini, care ierarhizează proiectele de investiţii în urma unei analize cost-beneficiu.

"De exemplu primele şase proiecte din clasament includ trei proiecte de infrastructură de transport, două din sectorul energetic şi un proiect de cercetare-dezvoltare", a spus Lazea.

El a mai arătat că strategia de creştere economică a României trebuie să ţină cont în mare măsură de drepturile şi obligaţiile pe care statul şi le-a asumat faţă de trei parteneri: capitalul privat, UE şi FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici