- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.05.2016, 10:05)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea dării în plată a intrat în vigoare. Cum se poate stinge datoria către bancă
Legea dării în plată a intrat vineri în vigoare, la 15 zile după ce a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannnis şi publicată în Monitorul Oficial.
Urmărește
8763 afișări
Legea dării în plată a intrat în vigoare
Darea în plată presupune că debitorul care are probleme la plata creditelor imobiliare mai mici de 250.000 de euro se poate prezenta la bancă şi în schimbul cheilor imobilului îşi poate stinge datoria.
Concret, orice persoană care a făcut un credit ipotecar va putea să apeleze la darea în plată, însă nu şi dacă are un credit obţinut prin programul guvernamental Prima casă.
Dacă obligaţiile din contractul de credit sunt garantate cu două sau mai multe bunuri pentru a beneficia de darea în plată, debitorul va trebui să cedeze toate bunurile ipotecate, stipulează legea iniţiată de deputatul PNL Daniel Zamfir.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Persoanele fizice care vor vrea să beneficieze de darea în plată trebuie să notifice instituţia de credit despre decizia de a ceda imobilul ipotecat pentru a scăpa de datorii. Pentru acest pas va fi nevoie ca debitorul să apeleze la serviciile unui executor judecătoresc, fie la cele ale unui avocat, sau un notar public.
Pe fondul pe fondul incertitudinilor legate de iniţiativele legislative, cea mai reprezentativă fiind darea în plată, mai multe bănci de top - BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Bancpost, ING- au majorat deja avansul la credite ipotecare, în timp ce UniCredit va lua această decizie pe 16 mai.
Banca Transilvania urmează să majoreze la rândul său avansul la creditele ipotecare „în linie cu celelalte bănci“, în timp ce la euro deja a majorat de la 15% la 25%, au afirmat surse apropiate băncii pentru Ziarul Financiar.
Din rândul băncilor de talie medie, Garanti Bank, Banca Românească şi Intesa au majorat la rândul lor avansul la ipotecare.
Asociaţia Română a Băncilor (ARB), care concentrează întreaga piaţă bancară din România, nu intervine în politica comercială a băncilor membre ca răspuns la o întrebare a Ziarului Financiar legată de legea dării în plată şi reacţia imediată a băncilor de a creşte avansul la creditele ipotecare.
"Orice decizie care priveşte activitatea comercială a băncilor este adoptată pe baze individuale în funcţie de strategia propriei fiecărei instituţii de credit şi de modificările legislative care afectează activitatea", spune ARB.
Citeşte şi: Comisia Europeană avertizează: Legea dării în plată şi creşterea salariului minim, riscuri pentru România
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe