Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor ar putea fi pusă în aplicare de la 1 iulie

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor ar putea fi pusă în aplicare de la 1 iulie, dată până la care societatea care va emite poliţele va fi pregătită să emită şi să gestioneze asigurările, iar contractul de reasigurare va fi încheiat, a declarat directorul general PAID, Marius Bulugea.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor ar putea fi pusă în aplicare de la 1 iulie

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor ar putea fi pusă în aplicare de la 1 iulie (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Nu este o dată certă. Totul depinde de evoluţia negocierilor cu brokerii de reasigurare şi de momentul încheierii contractului cu PAID", a spus Bulugea, prezent la un seminar de specialitate.

Potrivit lui Bulugea, brokerii Willis, AON, Guy Carpenter, RFIB şi Stellar Re vor furniza, în perioada următoare, preţul estimativ al contractului de reasigurare a Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

El a amintit că, în prezent, cel mai important aspect al activităţii societăţii se referă la achiziţionarea şi realizarea sistemului IT care va gestiona poliţele vândute şi va genera permanent gradul de penetrare şi furnizare a listelor persoanelor neasigurate.

"Contractul privind furnizarea acestui sistem IT a fost încheiat cu Essential Systems. Sistemul va fi dezvoltat folosind tehnologii Microsoft şi infrastructură IBM", a spus şeful PIAD, care a evitat să precizeze valoarea contractului.

Essential Systems este o companie specializată în furnizarea serviciilor în domeniul managementului documentelor, stocării, arhivării informaţiilor, a documentelor şi gestionării arhivelor electronice.

Bulugea a mai spus că, până la finele anului, aproximativ 20-25% din proprietari vor încheia o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor.

PAID s-a înfiinţat în septembrie 2009, când 13 asigurători au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asigurătorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participaţie de 15% s-au înscris Astra, Clal România şi Groupama Asigurări. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins (fostă Asitrans), Generali şi Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.

Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor a fost adoptată în noiembrie 2008.

Conform legislaţiei, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă, între 10 şi 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuinţe nu va depăşi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.

Legea 260/2008 nu are nicio legătură cu asigurările facultative de locuinţe. Proprietarii care vor dori să îşi asigure locuinţele la valoarea reală pot încheia poliţe a căror sumă asigurată depăşeşte suma de 10.000 sau 20.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei.

Nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare a locuinţelor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), gradul de cuprindere în asigurare a fondului locativ naţional se situează în jurul a 15%.

Fondul locativ naţional numără peste opt milioane de locuinţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici