Marea deconectare: semnalele de criză abundă în economia globală, însă euforia investitorilor este la cote maxime
În SUA, indicii bursieri Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq au spart multiple recorduri în acest an. Euforia de pe Wall Street se propagă şi pe bursele asiatice, dintre care unele merg din record în record.
Motive de euforie sunt, în condiţiile în care mersul economiei mondiale trezeşte optimism, iar indicatorii din marile economii, cum ar fi Germania şi Statele Unite, nu dau motive de îngrijorare. Cu toate acestea, riscurile şi avertismentele abundă.
În zona euro se vorbeşte de o criză spaniolă, provocată de forţele separatiste din Catalonia, mai gravă decât Brexitul, un proces ale cărui efecte încă nu sunt pe deplin înţelese. Pentru unii analişti, problemele Spaniei distrag atenţia de la probleme europene şi mai mari, cum ar fi alegerile de anul viitor din Italia.
Decizia administraţiei preşedintelui american Donald Trump de a majora la 300% tarifele pentru avioanele canadiene Bombardier amintesc că războaiele comerciale se pot intensifica rapid.
Apoi, înainte de a pleca de la conducerea ministerului de finanţe al Germaniei pentru a deveni preşedintele Bundestagului, Wolfgang Schaeuble a avertizat într-un interviu pentru Financial Times că o nouă criză financiară stă la pândă în condiţiile în care „noi bule“ speculative încep să fie vizibile. Nu e de mirare că prestigioasa revistă The Economist se întreabă într-un cover story recent, cu titlul „Piaţa bull în orice“, dacă nu cumva „preţurile activelor sunt prea mari“.
Citiţi continuarea articolului pe zf.ro