Marea mistificare a şomajului. Dacă o categorie ar fi inclusă aici, rata şomajului s-ar dubla

  • Marea mistificare a şomajului: numărul şomerilor ar depăşi 1 milion, dacă ar fi consideraţi şomeri „lucrătorii familiali neremuneraţi“, iar rata şomajului ar fi peste 10%.
  • Cum poate fi şomajul 5% în România când românii pleacă să muncească în Spania, unde somajul este 15%?
  • Statisticile INS spun că România a avut, în medie, 452.000 de şomeri anul trecut, iar numărul lucrătorilor familiali neremuneraţi depăşise 584.000 la finalul lui 2020.
Urmărește
621 afișări
Imaginea articolului Marea mistificare a şomajului. Dacă o categorie ar fi inclusă aici, rata şomajului s-ar dubla

Marea mistificare a şomajului. Dacă o categorie ar fi inclusă aici, rata şomajului s-ar dubla

Dacă lucrătorii familiali neremuneraţi ar fi incluşi în categoria şomerilor, rata şomajului din România s-ar dubla, scrie Ziarul Financiar.

Lucrătorii familiali neremuneraţi sunt acele persoane care lucrează într-o unitate economică familială precum o gospodărie agricolă, însă nu primesc un salariu, plată în natură, nu sunt zilieri şi nu au nicio formă de contract de muncă. Diferenţa dintre şomeri şi lucrătorii familiali este că primii sunt în căutarea unui loc de muncă în ultimele patru săptămâni şi sunt disponibili să înceapă un nou loc de muncă în următoarele două săptămâni.

De multe luni de zile, statisticile oficiale spun că România are o rată a şomajului în jur de 5%, pe când ţări precum Grecia, Spania şi Italia avea rate ale şomajului între 9,8% şi 16% la sfârşitul anului 2020, după cum reiese din datele Eurostat.

Statisticile locale arată că România a avut o rată a şomajului de 5% în 2020, în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de anul precedent. Datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în 2020, populaţia activă a României a fost de 8,97 milioane de persoane, dintre care 8,52 milioane erau persoane ocupate, iar 452.000 erau şomeri.

Numărul lucrătorilor familiali neremuneraţi depăşise 584.000 la finalul lui 2020, conform datelor oferite de INS, la solicitarea Ziarului Financiar. Astfel, dacă lucrătorii familiali neremuneraţi ar fi incluşi în categoria şomerilor, România ar avea mai mult de 1 milion de şomeri, iar rata şomajului s-ar dubla.

„Sursa datelor este Ancheta forţei de muncă în gospodării - anchetă realizată conform Regula­men­tului Consiliului şi Parlamentului Euro­pean nr. 577/1998 cu privire la organizarea unei anchete statistice selec­tive asupra forţei de muncă în Comunitatea Europeană. Fiind o anchetă comună în toate statele membre, metodologia este cea comună - stabilită prin Regulamente euro­pene şi note explicative ale Eurostat. Conform acestei meto­dolo­gii, lucrătorii familiali neremuneraţi sunt persoane ocupate“, au răspuns reprezentanţii INS.

Despre populaţia ocupată, Institutul Naţional de Statistică spune că include toate persoanele cu vârsta de 15 ani şi peste care au desfăşurat o activitate economică producătoare de bunuri sau servicii de cel puţin o oră în perioada de referinţă, în scopul obţinerii unor venituri sub formă de salarii, plată în natură sau alte beneficii.

Cu toate acestea, lucrătorii familiali neremuneraţi sunt incluşi în populaţia ocupată, deşi sunt definiţi ca persoanele care îşi exercită activitatea într-o unitate economică familială condusă de un membru al familiei sau o rudă, pentru care nu primeşte remuneraţie sub formă de salariu sau plată în natură.

Astfel, în statisticile oficiale ei sunt incluşi în categoria persoanelor ocupate, cu toate că nu sunt plătiţi pentru munca lor, nu au un contract de muncă, nu plătesc taxe.

Conform definiţiei internaţionale (BIM), folosită de în statisticile oficiale, şomerii sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani, care nu au un loc de muncă şi nu desfăşoară o activitate în scopul obţinerii unor venituri şi sunt în căutarea unui loc de muncă, utilizând în ultimele 4 săptămâni diferite metode active pentru a-l găsi şi sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni (inclusiv săptămâna în care s-a desfăşurat interviul), dacă s-ar găsi imediat un loc de muncă.

Din compararea celor două definiţii, rezultă că diferenţa dintre şomeri şi lucră­torii familiali este că primii sunt în căutarea unui loc de muncă în ulti­mele pa­tru săptă­mâni şi sunt dis­ponibili să înceapă un nou loc de muncă în urmă­toarele două săptămâni.

De altfel, numărul celor incluşi în categoria muncitorilor familiali nere­muneraţi a crescut de la 582.000 în primul trimestru al anului 2020, la peste 657.000 de persoane în al doilea trimestru pentru ca în trimestrul următor să scadă la 635.000 şi la mai mult de 584.000 în ultimul trimestru al anului.

Pe lângă şomeri şi lucrători familiali neremuneraţi, INS spune că în anul 2020 au fost 117.900 de persoane inactive doreau să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul.

La nivelul Uniunii Europene, rata şomajului a ajuns la 7,4% în ultima lună din anul 2020, iar ţările cu cele mai mari rate ale şomajului din acea lună au fost Spania (16,1%), Grecia (15,8%) şi Italia (9,8%).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici