- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.05.2021, 17:32)
- Ramona Cornea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marea mistificare a şomajului. Dacă o categorie ar fi inclusă aici, rata şomajului s-ar dubla
- Marea mistificare a şomajului: numărul şomerilor ar depăşi 1 milion, dacă ar fi consideraţi şomeri „lucrătorii familiali neremuneraţi“, iar rata şomajului ar fi peste 10%.
- Cum poate fi şomajul 5% în România când românii pleacă să muncească în Spania, unde somajul este 15%?
- Statisticile INS spun că România a avut, în medie, 452.000 de şomeri anul trecut, iar numărul lucrătorilor familiali neremuneraţi depăşise 584.000 la finalul lui 2020.
Urmărește
621 afișări
Marea mistificare a şomajului. Dacă o categorie ar fi inclusă aici, rata şomajului s-ar dubla
Dacă lucrătorii familiali neremuneraţi ar fi incluşi în categoria şomerilor, rata şomajului din România s-ar dubla, scrie Ziarul Financiar.
Lucrătorii familiali neremuneraţi sunt acele persoane care lucrează într-o unitate economică familială precum o gospodărie agricolă, însă nu primesc un salariu, plată în natură, nu sunt zilieri şi nu au nicio formă de contract de muncă. Diferenţa dintre şomeri şi lucrătorii familiali este că primii sunt în căutarea unui loc de muncă în ultimele patru săptămâni şi sunt disponibili să înceapă un nou loc de muncă în următoarele două săptămâni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
De multe luni de zile, statisticile oficiale spun că România are o rată a şomajului în jur de 5%, pe când ţări precum Grecia, Spania şi Italia avea rate ale şomajului între 9,8% şi 16% la sfârşitul anului 2020, după cum reiese din datele Eurostat.
Statisticile locale arată că România a avut o rată a şomajului de 5% în 2020, în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de anul precedent. Datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în 2020, populaţia activă a României a fost de 8,97 milioane de persoane, dintre care 8,52 milioane erau persoane ocupate, iar 452.000 erau şomeri.
Numărul lucrătorilor familiali neremuneraţi depăşise 584.000 la finalul lui 2020, conform datelor oferite de INS, la solicitarea Ziarului Financiar. Astfel, dacă lucrătorii familiali neremuneraţi ar fi incluşi în categoria şomerilor, România ar avea mai mult de 1 milion de şomeri, iar rata şomajului s-ar dubla.
„Sursa datelor este Ancheta forţei de muncă în gospodării - anchetă realizată conform Regulamentului Consiliului şi Parlamentului European nr. 577/1998 cu privire la organizarea unei anchete statistice selective asupra forţei de muncă în Comunitatea Europeană. Fiind o anchetă comună în toate statele membre, metodologia este cea comună - stabilită prin Regulamente europene şi note explicative ale Eurostat. Conform acestei metodologii, lucrătorii familiali neremuneraţi sunt persoane ocupate“, au răspuns reprezentanţii INS.
Despre populaţia ocupată, Institutul Naţional de Statistică spune că include toate persoanele cu vârsta de 15 ani şi peste care au desfăşurat o activitate economică producătoare de bunuri sau servicii de cel puţin o oră în perioada de referinţă, în scopul obţinerii unor venituri sub formă de salarii, plată în natură sau alte beneficii.
Cu toate acestea, lucrătorii familiali neremuneraţi sunt incluşi în populaţia ocupată, deşi sunt definiţi ca persoanele care îşi exercită activitatea într-o unitate economică familială condusă de un membru al familiei sau o rudă, pentru care nu primeşte remuneraţie sub formă de salariu sau plată în natură.
Astfel, în statisticile oficiale ei sunt incluşi în categoria persoanelor ocupate, cu toate că nu sunt plătiţi pentru munca lor, nu au un contract de muncă, nu plătesc taxe.
Conform definiţiei internaţionale (BIM), folosită de în statisticile oficiale, şomerii sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani, care nu au un loc de muncă şi nu desfăşoară o activitate în scopul obţinerii unor venituri şi sunt în căutarea unui loc de muncă, utilizând în ultimele 4 săptămâni diferite metode active pentru a-l găsi şi sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni (inclusiv săptămâna în care s-a desfăşurat interviul), dacă s-ar găsi imediat un loc de muncă.
Din compararea celor două definiţii, rezultă că diferenţa dintre şomeri şi lucrătorii familiali este că primii sunt în căutarea unui loc de muncă în ultimele patru săptămâni şi sunt disponibili să înceapă un nou loc de muncă în următoarele două săptămâni.
De altfel, numărul celor incluşi în categoria muncitorilor familiali neremuneraţi a crescut de la 582.000 în primul trimestru al anului 2020, la peste 657.000 de persoane în al doilea trimestru pentru ca în trimestrul următor să scadă la 635.000 şi la mai mult de 584.000 în ultimul trimestru al anului.
Pe lângă şomeri şi lucrători familiali neremuneraţi, INS spune că în anul 2020 au fost 117.900 de persoane inactive doreau să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul.
La nivelul Uniunii Europene, rata şomajului a ajuns la 7,4% în ultima lună din anul 2020, iar ţările cu cele mai mari rate ale şomajului din acea lună au fost Spania (16,1%), Grecia (15,8%) şi Italia (9,8%).
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Când îşi vor reveni băncile la normal STUDIU
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe