Măsuri după tragedia Germanwings: Wizz Air impune prezenţa permanentă a două persoane în cabina piloţilor

Compania aeriană low-cost Wizz Air a revizuit procedurile de siguranţă, după accidentul aviatic din Alpi, impunând prezenţa unui însoţitor de bord în cabină când unul dintre piloţi părăreşte carlinga, iar Tarom a anunţat că o astfel de măsură face parte deja din practica operatorului.

Urmărește
5293 afișări
Imaginea articolului Măsuri după tragedia Germanwings: Wizz Air impune prezenţa permanentă a două persoane în cabina piloţilor

Măsuri după tragedia Germanwings: Wizz Air impune prezenţa permanentă a două persoane în cabina piloţilor (Imagine: Alex Drifter/Mediafax Foto)

"Wizz Air confirmă că a revizuit procedurile care ţin de cockpit-ul aeronavei şi introduce o nouă procedură care asigură faptul că niciodată cockpit-ul nu va fi operat de o singură persoană. Dacă unul dintre piloţi va părăsi cockpit-ul, va fi înlocuit de un însoţitor de zbor. Noua procedură a fost deja agreată de Autoritatea Aviatică Civilă din Ungaria", a declarat Daniel De Carvalho, purtător de cuvând Wizz Air.

Compania aeriană operează o flotă de 55 de aeronave Airbus A320 de la 19 baze, pe 360 de rute care asigură legătura între 110 destinaţii din 37 de ţări. În România, Wizz mai operează pe aeroporturile din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova, Târgu Mureş, Arad, Sibiu şi Iaşi.

De asemenea, Tarom a comunicat că manualul de operaţiuni al companiei prevede astfel de instrucţiuni cu privire la accesul şi ieşirea din cabina de pilotaj în timpul zborului.

"Politica Tarom este că niciodată nu rămâne o singură persoană în cabina de pilotaj. Dacă un membru al echipajului de zbor părăseşte cabina în timpul zborului, acesta trebuie să solicite unui membru al echipajului de cabină să-l înlocuiască în cabină până la întoarcere", se arată într-un comunicat al Tarom.

Tarom a fost înfiinţată în 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Compania operează peste 50 de destinaţii proprii şi deservite de parteneri şi deţine o flotă care cuprinde 24 aeronave Airbus, Boeing şi ATR.

Ca reacţie la evoluţiile în ancheta privind Germanwings, compania low-cost Norwegian Air Shuttle a introdus o măsură similară, respectiv obligativitatea prezenţei permanente a două persoane în cabina de pilotaj a avioanelor comerciale.

Noua regulă este conformă cu legislaţia din Statele Unite. În Statele Unite, un însoţitor de bord este obligat să intre în carlingă cât timp unul dintre cei doi piloţi al unui zbor comercial a ieşit.

În Uniunea Europeană, procedurile permit ieşirea unui pilot scurt timp din carlingă, fără a intra alt membru al echipajului.

Avionul Airbus A320 al companiei Germanwings, având la bord 144 de pasageri şi şase membri ai echipajului, s-a prăbuşit marţi dimineaţă într-o zonă muntoasă din sudul Franţei. Potrivit procurorului din Marsilia, copilotul a refuzat să-i deschidă uşa pilotului şi a acţionat butonul de coborâre a aeronavei, ceea ce poate fi interpretat drept o intenţie de a distruge acest avion.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici