Mihail Coman: Îngheţurile târzii din aprilie au distrus până la 95% din culturile de fructe

Îngheţurile târzii şi zăpezile căzute în 15-22 aprilie au distrus culturile fructifere în proporţie de 30% până la 95%, mai ales în zonele centrale ale ţării, cei mai afectaţi fiind merii, cireşii, nucii şi piersicii, arată un studiu prezentat joi de Mihail Coman, directorul general al ICDP Piteşti.

Urmărește
249 afișări
Imaginea articolului Mihail Coman: Îngheţurile târzii din aprilie au distrus până la 95% din culturile de fructe

Mihail Coman: Îngheţurile târzii din aprilie au distrus până la 95% din culturile de fructe

„În ultimii ani s-au constatat creşteri de temperaturi în lunile februarie şi martie, care au generat o dezvoltare prematură a culturilor, minusul de timp faţă de perioadele normale fiind de două săptămâni. Dar probabilitatea de a se produce fenomenele din aprilie este foarte mică, se întâmplă o dată la 100 de ani”, a spus Mihail Comn, directorul general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Piteşti, în cadrul conferinţei „Cum salvăm anul agricol”, organizată de Mediafax şi Agrointeligenţa.

„În zonele centrale din ţară au fost temperaturi negative care au afectat culturile de măr în proporţie de 30%-90%, pe cele de cireş în proporţie de 70%-95%, la fel şi pe cele de prun, iar pe cele de piersic - în proporţie de 80%-85%. La nuci avem pierdere totală pe suprafeţe foarte mari din ţară, nucul fiind cel mai sensibil la scăderile de temperatură”, arată studiul prezentat de Mihail Coman.

Directorul general al ICDP a precizat că studiul său a fost înaintat Ministerului Agriculturii, în vederea sensibilizării autorităţilor faţă de fenomenele semnalate. Mihail Coman estimează că valoarea lucrărilor necesare pentru întreţinerea culturilor din zonele calamitate este de 2.500 de lei per hectar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici