Modificări ale proiectului de Cod Fiscal vor intra curând în vigoare. Despre ce măsuri este vorba

Modificarea procedurii privind impozitul specific pentru microîntreprinderi şi eliminarea condiţionării înregistrării în scopuri de TVA pentru societăţi sunt câteva dintre modificările la proiectul de Cod Fiscal ce îşi vor face efectele începând din a doua parte a acestui an.

Urmărește
461 afișări
Imaginea articolului Modificări ale proiectului de Cod Fiscal vor intra curând în vigoare. Despre ce măsuri este vorba

Modificări ale proiectului de Cod Fiscal vor intra curând în vigoare. Despre ce măsuri este vorba

Impozitul specific este plătit de operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în industria turistică: hoteluri şi pensiuni sau alte facilităţi de cazare, baruri şi restaurante. Acesta a fost introdus în legislaţie în toamna anului trecut, cu aplicare de la 1 ianuarie 2017.

“Legea prevede achitarea acestui impozit de către plătitorii de impozit pe profit ce desfăşurau aceste activităţi fără ca să se mai achite impozitul pe profit pentru aceste activităţi. Practic, se înlocuia un impozit mai mare în procent de 16% cu un impozit mai mic, la prima vedere plătit însă de toată lumea. Dacă operatorul economic are şi alte activităţi plăteşte impozit pe profit pentru celelalte activităţi. Modificarea constă în faptul că microîntreprinderile ce au o cifră de afaceri între 100.000 de euro şi 500.000 de euro vor achita şi acestea impozitul specific. Nu reiese foarte clar din lege dacă se plăteşte doar impozitul specific sau pe lângă impozitul specific se va achita şi impozitul pe venitul microîntreprinderii”, a precizat, pentru Mediafax, consultantul fiscal, Adrian Benţa.

Acesta arată că a doua modificare importantă constă în eliminarea condiţionării înregistrării în scopuri de TVA pentru societăţi. “Evident, vor fi multe procese de despăgubire întrucât procedura introdusă în anul 2015 prin celebrul Formular 088 a dus în zeci de mii de situaţii la anularea codului de deducere a TVA pentru contribuabilii aşa-zişi declaraţi inactivi sau cu codul de TVA anulat pentru că nu respectau condiţiile de a fi operatori economici din sfera TVA. Jurisprudenţa Curţii Europene este total contrară practicii adoptate de autorităţile române şi posibilitatea declanşării unei proceduri de condamnare a României la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene este iminentă. Iar, autorităţile fiscale fac un pas înapoi de punere în acord cu prevederile directivei. Ar trebui instituite sancţiuni foarte dure aplicate celor ce au promovat aceste proceduri contrare reglementării directivei TVA”, spune Benta.

În opinia acestuia, reglementarea aplicabilă asociaţiei de proprietari este una dintre măsurile care produc doar birocraţie şi risipă de eforturi. “Încă din anul 2004 prin normele la art. 13 din vechiul Cod fiscal s-a prevăzut faptul că au calitate de contribuabili la plata impozitului pe profit asociaţiile de proprietari precizându-se în toate reglementările că veniturile realizate de acestea ce nu provin din colectarea întreţinerii de la locatari sunt scutite la plata impozitului pe profit dacă sunt utilizate în anul respectiv sau în anii următori pentru întreţinere şi reparaţii. În acest sens, proiectul de modificare a noului Cod fiscal ne mai aduce în mod distinct o categorie de plătitori de impozit pe profit, respectiv asociaţiile de proprietari păstrându-se aceeaşi procedură de impozitare a veniturilor. Efectul în practică este doar depunerea unor declaraţii la fisc fără ca bugetul să încaseze bani suplimentari, poate cu excepţia amenzilor pentru toate asociaţiile de proprietari ce nu vor şti de această modificare fiscală. Aşteptăm să vedem cum se va desfăşura o inspecţie privind impozitul pe profit la o astfel de asociaţie într-un bloc cu datorii la Radet, cum ar fi cele din sectorul 5”, spune consultantul fiscal .

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici