- Home
- Economic
- LONDRA, (17.07.2013, 20:23)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Moody’s a redus ratingurile pentru depozite ale BRD şi BCR
Moody’s a retrogradat miercuri ratingurile pentru depozite ale BRD-Groupe Societe Generale şi Banca Comercială Română (BCR), în urma revizuirii ratingurilor pentru soliditate financiară acordate instituţiilor financiare care pot beneficia de sprijin guvernamental extraordinar.
Urmărește
776 afișări
Moody’s a redus ratingurile pentru depozite ale BRD şi BCR (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În cazul BRD, Moody’s a redus ratingurile pentru depozitele pe termen lung şi pe termen scurt de la nivelul Baa3/Prime-3 la Ba2/Not-Prime, după ce agenţia a revizuit ratingul pentru soliditate financiară BCA (baseline credit assessment) de la ba3 la b2.
În consecinţă, Moody’s a retrogradat şi ratingul de soliditate financiară individuală (BSFR) al BRD de la nivelul D- la E+. Ratingul pentru depozitele pe termen lung are perspectivă negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Moody’s a explicat că reducerea ratingului BCA a fost determinată de deteriorarea în continuare a calităţii activelor, de aşteptările ca banca să aibă dificultăţi să revină la o profitabilitate sustenabilă în 2013 şi din cauza expunerii băncii la o valoare incertă a garanţiilor.
Agenţia notează totuşi că BRD este capitalizată corespunzător pentru a suporta un nou necesar de provizioane, din cauza creditelor neperformante, astfel că Moody’s nu se aşteaptă ca banca să aibă nevoie de capital suplimentar.
Creşterea lentă a economiei României continuă să afecteze performanţele sectorului bancar, cu cerere slabă pentru creditare, venituri scăzute şi presiuni asupra calităţii activelor, se arată în comunicat. Moody’s anticipează că economia României va înregistra o creştere modestă de 1,5% în acest an, iar consumul privat va fi scăzut.
În aceste condiţii, Moody’s se aşteaptă la deteriorarea în continuare a calităţii activelor BRD, deşi într-un ritm mai lent. Totuşi, expunerea băncii la o posibilă depreciere a leului faţă de euro rămâne un risc major pentru calitatea activelor. Este probabil ca creditele neperformante să atingă nivelul maxim în 2013, iar provizioanele de risc vor rămâne ridicate, dar sub nivelul de vârf din 2012, de 5,2% din creditele brute.
Calitatea activelor BRD este slabă, iar raportul dintre împrumuturile problemă şi împrumuturile brute s-a înrăutăţit la 22,2% în martie 2013, faţă de 21,3% la sfârşitul lui 2012. Banca şi-a îmbunătăţit însă acoperirea creditelor neperformante la 53,9%, conform datelor din martie 2013, de la circa 43% la sfârşitul lui 2011. BRD este a doua mare bancă din România după nivelul activelor.
Capitalizarea BRD rămâne corespunzătoare, cu o rată de adecvare conform IFRS de 16,7%, la sfârşitul lui 2012, iar Moody’s notează că, potrivit scenariilor de stres luate în calcul de agenţie, care măsoară rezistenţa băncii la continuarea înrăutăţirii calităţii activelor, presiunile asupra capitalului vor fi limitate.
Perspectiva ratingului pe termen lung a BRD este negativă şi reflectă posibilitatea ca presiunile asupra calităţii activelor, profitabilităţii şi capitalului, dacă vor fi sustenabile, să poată duce la o posibilă reducere a calificativului.
Pentru BCR, ratingul pentru depozitele pe termen lung a fost retrogradat de la nivelul Ba1 la Ba3, după reducerea ratingului BCA de la b1 la b3.
Moody’s a confirmat ratingul de soliditate financiară individuală BFSR la nivelul E+. Acest calificativ, precum şi cel pentru depozitele pe termen lung au perspectivă negativă.
Agenţia a explicat că reducerea ratingului BCA al BCR a fost determinată de înrăutăţirea în continuare a calităţii activelor, de aşteptările Moody’s ca bancă să aibă dificultăţi pe termen mediu pentru revenirea la profitabilitate sustenabilă şi din cauza expunerii la o valoare incertă a garanţiilor.
Moody’s consideră că BCR rămâne expusă la posibilitatea unui necesar suplimentar de provizioane, din cauza creditelor neperformante, precum şi la un necesar de capital suplimentar, dacă înrăutăţirea calităţii activelor va continua într-un ritm similar.
Agenţia anticipează înrăutăţirea calităţii activelor BCR, dar într-un ritm mai lent decât anul trecut. Moody’s menţionează ca şi în cazul BRD efectul negativ al creşterii economice lente, precum şi al unei posibile deprecieri a leului faţă de euro. BCR ocupă prima poziţie în sistemul bancar românesc după valoarea activelor.
Este posibil ca creditele neperformante să atingă nivelul maxim în 2013, iar provizioanele să rămână ridicate, dar sub vârful de 6,8% din creditele brute, din 2012.
Calitatea activelor BCR este foarte slabă, iar raportul dintre creditele problemă şi creditele brute s-a înrăutăţit în martie 2013 la 28,2%, de la 26,7% la sfârşitul lui 2012. Banca şi-a îmbunătăţit însă acoperirea creditelor neperformante la 58%, potrivit datelor din martie 2013, de la 50,6% la sfârşitul lui 2011.
Capitalizarea BCR s-a îmbunătăţit uşor la sfârşitul lui 2012, faţă de aceeaşi perioadă din 2011, după o injecţie de capital din partea băncii mamă Erste, rezultând o rată de adecvare a capitalului Tier 1 conform IFRS de 13,6%.
Potrivit scenariilor de stres aplicate de Moody’s, care analizează rezistenţa BCR la deteriorarea calităţii activelor, agenţia notează că rezerva de capital a băncii ar putea fi sub presiune, dacă mediul operaţional din România se va înrăutăţi peste aşteptările Moody’s.
Perspectiva ratingurilor BCR este negativă şi reflectă posibilitatea ca presiunile asupra calităţii activelor, profitabilităţii şi capitalului, dacă vor fi sustenabile, să poată duce la retrogradarea ratingului BSRF la nivelul E, ceea ce ar determina reducerea ratingurilor pentru depozite.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe