Negriţoiu: Măsurile Guvernului par contraproductive. Ce crede directorul de bancă despre campaniile electorale

Guvernul ar trebui să urmărească creşterea competitivităţii şi crearea de valoare înainte de distribuire, dar măsurile sunt contraproductive, cum ar fi majorarea impozitelor pe salarii, în timp ce campaniile electorale se adresează doar defavorizaţilor, afirmă directorul ING, Mişu Negriţoiu.

Urmărește
886 afișări
Imaginea articolului Negriţoiu: Măsurile Guvernului par contraproductive. Ce crede directorul de bancă despre campaniile electorale

Misu Negriţoiu (Imagine: Mihai Barbu - MediafaxFoto)

"Guvernul mare lucru n-are ce să facă, poate să dea nişte semnale, dar din ce văd semnalele sunt mai degrabă contraproductive. Noi avem o problemă strategică de competitivitate a economiei. Când te uiţi la competitivitatea economiei te uiţi ce resurse trebuie încurajate ca să crească. Din ce am văzut se discută mai degrabă impozitări decât relaxări", a declarat la ProTV directorul ING Bank România, Mişu Negriţoiu, invitat la emisiunea "După 20 de ani".

El a punctat că în loc să caute soluţii pentru a creşte productivitatea muncii şi competitivitatea economică, în urma cărora guvernele ar avea o bază pentru redistribuire, majoritatea politicienilor au un program care se adresează exclusiv celor defavorizaţi.

"Din ce văd campania care se derulează şi mă aştept şi la campania care va veni este un soi de campanie pentru defavorizaţi. Discutăm în termeni de avem cele mai mici salarii şi că trebuie să le mărim,. Nu asta e problema. Avem cele mai mici salarii pentru că avem salarii pe productivitate. Pentru că suntem pe locul 51 la competitivitate. Problema noastră e cum creăm valoare nu cum să distribuim, pentru că nici nu prea avem ce distribui. Actul politic, din ce văd eu, este de distribuit", a spus Negriţoiu.

Şeful ING a exemplificat o măsură contraproductivă, arătând că "problema" României este în acest moment impozitarea salariilor de peste 4.500 de lei.

"Mi se pare extrem de contraproductivă impozitarea salariilor mari în România pentru că impozitezi exact pe cei care sunt competitivi. Nu este decât un pas de la salariile bugetarilor la salariile privaţilor şi nu este decât un pas în a dezavantaja pe români în competiţia lor cu alte naţii şi cu alţi specialişti., în România şi în lume, prin impozitarea salriilor sau descurajarea lor", a explicat Negriţoiu.

Premierul Victor Ponta a afirmat la începutul săptămânii că Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei /lună, sistem care ar putea fi aplicat începând cu anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar.

Negriţoiu crede că impozitarea salariilor ar trebui să fie ultima problemă la care un guvern să se uite într-o situaţie de genul celei în care este România, iar preocuparea corectă ar fi relaxările.

"(...) Trebuie să te uiţi ce poţi să relaxezi. Ar trebui relaxate lucrurile administrative. Înregistrarea unei companii ar trebui să se facă electronic, lumea ar trebui să se gândească la asta, cât mai rapid, cât mai uşor", a dat ca exemplu şeful ING.

Şeful ING spune că politicenii au abandonat proiectul eficientizării administraţiei de stat, unde, cel mai probabil, lucrează mai mult cu 500.000 de oameni decât ar fi necesar.

"Administraţia trebuie eficientizată. Până la urmă ne luptăm cu cei 1,5 reduşi la 1,2 milioane de angajaţi care sunt sau nu sunt. Sunt proiecte pragmatice de care nimeni nu mai ştie de ele, nu ştiu din ce considerente politicienii le-au pierdut. E şi multă vorbăraie…România nu excelează în gestionarea resurselor. Uitaţi-vă că nici măcar resursele politice nu le gestionăm ca lumea, ca să nu mai zic de cele financiare. Se discută foarte mult periferic, se discută, se discută se discută, iar acţiunea e destul de firavă. Trebuie o abordare ca la o entitate privată, într-o anumită măsură. Când ştii că un lucru nu merge, faci o echipă faci un proiect, rezolvi problemele", a afirmat Negriţoiu.

El adăugat că modelul automatizării relaţiei cu clientul aplicat în sistemul bancar ar trebui să fie o prioritate şi în administraţia publică, care să permită nu doar plata unor impozite prin internet, dar şi înregistrarea electronică a unei firme, dezvoltarea de aplicaţii pentru echipamentele inteligente.

"Asemenea proiecte trebuie făcute oricum. În loc să facă asta eu am văzut că au tot felul de probleme, de la zugrăvirea bisericilor până la nu ştiu ce, de la cine dă pungi, cui dă. Este o enormă risipă de resurse, oamenii nu apreciază timpul, nu apreciază eficienţa", a mai spus Negriţoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici