- Home
- Economic
- FRANKFURT, (17.08.2012, 14:22)
- Anca Dumitrescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
New York Times: Deceniu pierdut pentru economia Europei. Ce efecte de durată vor fi asupra populaţiei
Nicio mare economie europeană, cu excepţia Germaniei, nu a reuşit să revină la nivelul producţiei anterior crizei financiare declanşate în 2008 în Statele Unite, astfel că asupra regiunii planează riscul unui deceniu pierdut, cu efecte de durată asupra populaţiei
Urmărește
2168 afișări
Deceniu pierdut pentru economia Europei. Ce efecte de durată asupra populaţiei vor exista(Imagine: Shutterstock)
Datele prezentate marţi de Eurostat au arătat că Produsul Intern Brut al UE a scăzut în trimestrul al doilea cu 0,2% raportat la primele trei luni ale anului, declin similar cu cel înregistrat la nivelul zonei euro, cu evoluţii negative în majoritatea statelor, în special în sudul continentului, relatează New York Times.
Tendinţa sugerează că economia Europei s-ar putea confrunta cu un deceniu pierdut, o perioadă de stagnare dăunătoare şi de potenţial pierdut care ar putea avea efecte de durată asupra cetăţenilor de rând, consideră economiştii americani Peter Rupert şi Thomas F. Cooley.
Creşterea economică nerealizată reprezintă investiţii în educaţie care nu s-au mai făcut, cercetări nefinanţate, afaceri eşuate şi cariere încheiate prea devreme.
"Sunt implicaţii mai mari, la care oamenii nu se gândesc. Are loc un declin uriaş al capitalului uman", a arătat Rupert, profesor de economie la University of California, Santa Barbara.
Linia de demarcaţie între începutul şi sfârşitul unei recesiuni nu este uşor de definit. OP definiţie comună a recesiunii este declinul producţiei timp de două trimestre consecutiv. Tehnic, economia zonei euro nu se află în recesiune, având în vedere că în primul trimestru a stagnat.
Majoritatea economiştilor sunt însă de acord că recesiunea este definită şi de alţi indicatori, precum şomajul, producţia industrială şi investiţiile.
Potrivit Centrului de cercetări în domeniul politicii economice din Londra, zona euro a ieşit din recesiune după al doilea trimestru din 2009, când economia regiunii a revenit la creştere.
Institutul nu a analizat încă dacă zona euro a reintrat în recesiune, dar puţini pot susţine faptul că Europa, lovită de criza datoriilor suverane începută în 2010, s-a bucurat de prosperitate în ultima perioadă.
Numai Germania este mai bogată decât în primul trimestru din 2008, Franţa este aproape de acel nivel, potrivit lui Rupert şi Cooley, acesta din urmă profesor la Leonard N. Stern School of Business la New York University.
Spania şi Italia au revenit practic la nivelul perioadei negre din 2009, după ce prăbuşirea Lehman Brothers a declanşat o criză financiară care a subminat întreaga economie mondială.
Ambele ţări au revenit la creştere economică în 2009, dar au stagnat la jumătatea anului trecut. De atunci, Spania a traversat trei trimestre de scădere a Produsului Interne Brut, în timp ce economiai Italiei este în scădere de un an.
Nu există nicio îndoială că cele două ţări se află în recesiune, iar unii analişti anticipează că ar putea veni rândul Germaniei.
În schimb, Statele Unite au recuperat terenul pierdut din 2008 la sfârşitul anului 2011, dar timpul necesar a fost de două ori mai lung decât în cazul celorlalte recesiuni produse după al doilea Război Mondial, potrivit celor doi economişti.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe