Nokia ar putea fi nevoită să plătească în India taxe restante de 3,4 miliarde de dolari

Nokia ar putea datora fiscului din India taxe restante de 3,4 miliarde de dolari, sumă mult mai mare faţă de estimarea actuală de 340 de milioane de dolari, a declarat sub protecţia anonimatului un oficial de la New Delhi, pentru cotidianul american Wall Street Journal.

Urmărește
110 afișări
Imaginea articolului Nokia ar putea fi nevoită să plătească în India taxe restante de 3,4 miliarde de dolari

Nokia ar putea fi nevoită să plătească în India taxe restante de 3,4 miliarde de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

India a pus în septembrie sechestru pe unele active din ţară ale Nokia, inclusiv pe fabrica de la Chennai, printre cele mai mari din lume, pentru a se asigura că grupul finlandez va plăti taxele, potrivit Wall Street Journal.

Autorităţile acuză Nokia că datorează banii pentru că ar s-ar fi folosit în trecut fără a avea dreptul de o scutire de taxe pentru exporturile de software.

Nokia neagă că ar fi încălcat regulile şi se apără împotriva acuzaţiilor într-un tribunal din India.

Grupul intenţionează să constituie o rezervă de 350 de milioane de dolari pentru a obţine deblocarea activelor din India, astfel încât să le poată ceda Microsoft în cadrul vânzării operaţiunilor de producţie de telefoane mobile. În caz contrar, acestea vor fi transferate grupului american la o dată ulterioară.

Nokia trebuie să obţină acces la activele respective până joi, pentru a le transfera Microsoft în cadrul acordului de vânzare, în valoare de 7 miliarde de dolari.

India a deschis mai multe investigaţii de evaziune fiscală vizând companii străine şi locale, afirmă analiştii, în încercarea de a menţine încasările din taxe, afectate de încetinirea economică.

Companii printre care Vodafone, Cadbury şi Royal Dutch Shell au primit notificări privind plata unor taxe suplimentare, pentru că ar fi subevaluat tranzacţii variind de la transferuri de acţiuni la vânzarea de autovehicule. BMW şi General Electric au fost, de asemenea, anunţate că au de plătit taxe din anii trecuţi. Toate companiile au contestat cererile autorităţilor fiscale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici