- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (21.01.2015, 13:05)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NOU MAXIM: Francul elveţian a depăşit pragul de 4,50 lei
Cursul pentru franc anunţat de BNR a crescut miercuri cu 1,6% şi a atins un nou maxim, de 4,5054 lei/franc, după ce marţi a scăzut pentru prima dată în urma a trei şedinţe succesive de valori record, în timp ce euro a urcat cu 0,73 bani, la 4,511 lei, iar dolarul a atins un nou record, la 3,8989 lei.
Urmărește
772 afișări
Francul elveţian a depăşit pragul de 4,50 lei
Cursul pentru franc a urcat miercuri cu 7 bani, de la 4,4354 lei/franc marţi, în contextul întăririi monedei elveţiene pe pieţele externe în raport cu euro.
Cursul a deschis miercuri pe pieţele externe la 1,01 franci/euro, dar ulterior moneda eleveţiană s-a întărit şi raportul de schimb a scăzut pentru puţin timp la 0,9993 franci/euro. Tranzacţiile au avut loc miercuri între un curs minim de 0,9993 franci/euro şi un maxim de 1,0137 franci/euro. La ora transmiterii acestei ştiri, cursul se situează la 1,0004 franci/euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR a atins niveluri record joi, vineri şi luni, ca urmare a eliminării joi a plafonului minim impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro.
Luni, cursul francului a urcat cu 1,1%, la 4,4716 lei, după un avans de 2,2% vineri, la 4,4228 lei, şi de 15,7% joi, când a crescut la 4,3287 lei. Miercurea trecută, BNR a anunţat un curs de 3,7415 lei pentru franc. Cele trei şedinţe cu niveluri record pentru franc au fost urmate marţi de o scădere a monedei elveţiene la 4,4354 lei, ca urmare a evoluţiei de pe pieţele externe.
Comparativ cu nivelul de miercuri, ultimul anunţat de BNR anterior deciziei Băncii Elveţiei, francul înregistrează la cursul actual, de 4,5054 lei/franc, o apreciere de 20,4% în raport cu leul.
Cursul pentru euro a urcat miercuri cu 0,73 bani, la 4,5110 lei/euro. Cursul record pentru euro a fost înregistrat în urmă cu aproape doi ani şi jumătate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei.
Dolarul s-a întărit în raport cu euro pe pieţele extern, iar cursul anunţat de BNR a urcat cu 2,09 bani, la 3,8989 lei/dolar, un nou maxim istoric. Anterior, dolarul a consemnat cel mai ridicat nivel vineri, când a fost cotat la 3,8863 lei. Evoluţia dolarului în raport cu leul este determinată de raportul dintre moneda americană şi cea europeană pe pieţele externe.
Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.
Francul a crescut puternic joia trecută pe pieţele externe imeidiat după anunţul Băncii Eleveţiei că renunţă la plafonul de 1,2 franci/euro. Moneda eleveţiană s-a apreciat cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc însemna la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.
Cu puţin înainte de ora 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, euro era cotat în piaţa interbancară locală la 4,5110 - 4,5120 lei, faţă de 4,5125 lei/euro în tranzacţiile de pe finalul zilei precedente.
"Piaţa s-a agitat un pic faţă de deschidere, pe volume uşor mai ridicate faţă de medie. Sunt în piaţă şi vânzători şi cumpărători, iar cele mai multe tranzacţii au avut loc în intervalul de 4,5120 - 4,5130 lei/euro. Francul a trecut pe apreciere faţă de euro", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.
Volumele din prima oră au depăşit uşor media, după ce în prima oră de tranzacţionare în piaţa interbancară a avut loc o singură operaţiune. Schimburile au fost perfectate între un maxim de 4,5140 lei/euro, înregistrat în deschidere, şi un minim de 4,51 lei/euro.
În regiune, zlotul s-a apreciat cu 0,3%, iar forintul cu 0,2%.
Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi se află marţi la 0,05% - 0,42% pe an, comparativ cu 0,05% - 0,41% pe an marţi.
Ratele medii ale dobânzilor pentru plasamentele pe termen de o săptămână se situează la 0,1% - 0,58% faţă de 0,11% - 0,59% pe an în zua anterioară.
Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a coborât uşor, la 1,58% pe an, de la 1,59% pe an marţi.
Citeşte şi:
Prima decizie în justiţie în favoarea clienţilor cu credite în franci elveţieni: Ratele, plătite la cursul de la contractarea creditului
Citeşte şi:
Wall Street Journal: România şi Polonia încearcă să găsească soluţii pentru debitorii în franci
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Wall Street Journal: România şi Polonia încearcă să găsească soluţii pentru debitorii în franci
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian