- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (29.06.2017, 16:18)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NOUL PROGRAM DE GUVERNARE: Codul Economic va fi distribuit gratuit firmelor şi persoanelor fizice/ Firmelor li se vor percepe cel mult 50 de taxe, populaţiei – maximum 10/ Noile impozite
Noul program de guvernare 2017-2020 prevede, între altele, „includerea tuturor legilor care vizează domeniul economic într-un pachet legislativ unitar ce va fi pus gratuit la dispoziţia tuturor agenţilor economici şi persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente”.
Urmărește
2311 afișări
NOUL PROGRAM DE GUVERNARE: Codul Economic va fi distribuit gratuit firmelor şi persoanelor fizice/ Firmelor li se vor percepe cel mult 50 de taxe, populaţiei – maximum 10 (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Mediafax Foto)
În acelaşi program mai este prevăzută eliminarea din acest pachet legislativ a tuturor prevederilor contrare (care se bat cap în cap) precum şi reducerea numărului de articole şi capitole cu peste jumătate din numărul actual sunt condiţii obligatorii.
Codul legislativ va purta numele „Codul Economic al României” şi va conţine Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Codul Economic al României va fi dezbătut în semestrul al doilea al anului 2017, cu patronatele, cu asociaţiile oamenilor de afaceri şi cei care desfăşoară activităţi independente în toate ramurile economiei, cu sindicatele, dar şi cu ONG-uri, autorităţi publice locale, alte autorităţi publice interesate, asociaţii ale cetăţenilor, firme de consultanţă interne şi internaţionale, toată clasa politică.
„Codul Economic al României, odată dezbătut şi asumat de toţi cei care vor participa la îmbunătăţirea lui, prezentaţi mai sus, va fi pus în dezbatere parlamentară începând cu septembrie 2017. Odată aprobat de Parlamentul României, Guvernul va cere un moratoriu celorlalte forţe politice din parlament, prin care nicio formaţiune politică să nu mai iniţieze propuneri legislative privind modificarea noului Cod Economic al României, pentru cel puţin o perioadă de 5 ani de zile”, se mai arată în program.
Adoptarea Codului Economic al României se va face cel târziu la 1 iulie 2018.
Începând cu 1 ianuarie 2018, numărul taxelor, tarifelor si comisioanelor în România nu va fi mai mare de 50, iar pentru populaţie vor exista cel mult 10 taxe, se arată în noul program de guvernare 2001-2020În cele 10 taxe ce revin populaţiei sunt incluse contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS), contribuţiile pentru pensii şi asigurări sociale (CAS), impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobile, impozitul pe maşină, contribuţtia de solidaritate şi vignieta. „Toate celelalte taxe, tarife şi comisioane vor fi eliminate”, prevede programul.
Pentru agenţii economici, numărul taxelor fiscale şi nefiscale va fi de maxim 40. Pentru a reuşi ducerea la îndeplinire a acestor măsuri, Guvernul va prezenta public, cel tarziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din România. Totodată, se vor prezenta la acea dată şi care sunt taxele, tarifele şi comisioanele ce vor fi eliminate.
„Vom extinde cota 5% de TVA pentru vânzarea de locuinţe (cele cu o suprafata mai mica de 120 mp), şi pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 ianuarie 2018”, se arată în document.
Programul prevede şi înfiinţarea unei direcţii aflate în subordinea Primului-Ministru, care va urmări reducerea numărului agenţiilor şi instituţiilor aflate în subordinea Guvernului. Aceeaşi instituţie va mai avea ca atribuţii impunerea şi urmărirea aplicării unei prevederi legislative prin care, începând cu 1 ianuarie 2019, să nu mai existe nicio taxă care să nu poată fi plătită online.
Până la 1 ianuarie 2018, vor fi făcute publice strategia de reorganizare a instituţiilor statului şi calendarul de implementare a acestei strategii.
Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii, a declarat, joi, Ionuţ Mişa, după validarea sa în funcţia de ministru al Finanţelor.
A apărut imediat însă primul diferend în coaliţie. Liviu Dragnea, despre desfiinţarea pilonului II de pensii, anunţată de Mişa, viitor ministru al Finanţelor: "O prostie!"
Conform noului program de guvernare al PSD, pe care guvernul Tudose ar trebui să îl pună în aplicare, de la 1 ianuarie 2018 companiile nu vor mai plăti impozit pe profit, ci pe cifra de afaceri, cu 2-3 trepte de impozitare.
Guvernul doreşte să introduce impozitul pe venit pentru toate companiile, diferenţiat în trei trepte: 1%, 2% şi 3%, a declarat, joi, Ionuţ Mişa, după audierile din Parlament.
Un întreprinzător nu va mai putea înfiinţa o nouă companie o perioadă de timp după ce a declarat două insolvenţe, arată programul de guvernare al PSD, prezentat joi. Guvernul va modifica şi legea insolventei, cel târziu până la 1 noiembrie 2017, astfel încât o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de 2 ani sau dacă nu-şi respectă planul de conformare pe o perioada mai mare de 6 luni.
Noul program de guvernare: Statul va înfiinţa o bancă de dezvoltare şi investiţii
Cel târziu la 1 ianuarie 2018 vom înfiinţa o Bancă de Dezvoltare şi Investiţii”, prevede, între altele, noul program de guvernare.
La rândul său, CEC Bank îşi va extinde aria de acţiune pentru IMM-uri şi în domeniul agriculturii, astfel încât instituţia să poată să susţină programele naţionale dezvoltate în parteneriat cu Guvernul României, dar şi pentru a putea finanţa mult mai mult întreprinderile mici şi mijlocii din IT, turism, construcţii, servicii, industria prelucrătoare, meşteşuguri etc precum şi fermierii sau pe cei care doresc să investească în agricultură.
În acest sens, mai prevede programul, „CEC-ul isi va extinde reţeaua astfel încât la 1 ianuarie 2020 să aibă o reţea reprezentativă de filiale la nivel rural”.
Concomitent, statul român va simplifica procedurile pentru obţinerea garanţiilor date de către fondurile de garantare existente în prezent. Aceste fonduri de garantare, la rândul lor, vor fi capitalizate pentru a putea susţine programele publice incluse în programul de guvernare.
Noul program de guvernare: Fiscul va lua la ţintă munca la negru şi firmele cu pierderi continue
Pentru a combate munca la negru, autorităţile vor crea baze de date cu toţi angajaţii din sectoarele cu incidenţă mare a acestui fenomen, iar firmele cu pierderi continue timp de mai mult de trei ani vor fi urmărite de ANAF, prevede noul program de guvernare.
„România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Este necesară cooperarea interinstituţională consolidată în scopul reducerii evaziunii. Propunem angajarea unor contracte de performanţă pentru ANAF, cu ţinte trimestriale şi măsuri corective automate la derapajele de la ţinta stabilită precum şi un program de reducere a muncii la negru”, se arată în document.
Concret, programul prevede creşterea eficacităţii ANAF în combaterea evaziunii – acţiune concentrată pe domeniile cu risc mare de evaziune, conform matricii de risc. De asemenea, este prevăzută şi „majorarea drastică a amenzilor/penalităţilor pentru evaziune si muncă la negru”.
Inspectorii de muncă vor avea dreptul să stopeze activitatea firmelor care folosesc munca nedeclarată. Altă măsură: „realizarea de către autorităţi a unei baze de date online cu toţi lucrătorii angajaţi (ID, fotografii) în sectoarele cu incidenţă mare a muncii la negru; angajatorii vor fi obligaţi să-şi actualizeze informaţiile odată cu angajarea/concedierea de personal şi să notifice autorităţile care administrează contribuţiile sociale (termen - 1 ianuarie 2018)”.
În plus, „intenţionăm constituirea unei direcţii în cadrul ANAF (şi în cooperare cu Registrul Comerţului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rând), companiilor care au cifra de afaceri nulă şi a creditelor acordate de acţionarii privaţi propriilor firme cu pierderi precum şi consolidarea Direcţiei de Preţuri de Transfer din aceeaşi instituţie”.
„Vom aduce modificări legislaţiei astfel încât până la 31 decembrie 2019 firmele cu capital negativ să-şi reîntregească capitalul şi ANAF să fie imputernicită cu urmărirea indeplinirii acestei condiţii. Pentru a creşte gradul de colectare a taxelor, vom imputernici ANAF cu colectarea cat mai multor taxe, inclusiv cele de la AFM, începând cu 1 ianuarie 2018”, mai arată noul program de guvernare.
RSS Data [rss_data]
Citeşte şi: Gabriel Resources cere României DAUNE de 4,4 miliarde de dolari pentru blocajul de la Roşia Montană
Citeşte şi: Se schimbă legea societăţilor comerciale şi cea a insolvenţei. Modificările din programul de guvernare
Citeşte şi: VIDEO | NOUL GUVERN a fost învestit de Parlament. Tudose: A existat o frână, iar mie mi s-a spus să o transform în acceleraţie şi asta am să fac / Vechii şi noii miniştri, audiaţi rapid şi validaţi de comisii
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Italia avertizează că ar putea interzice debarcarea ambarcaţiunilor care transportă imigranţi
Citește și: Voucherele de vacanţă, acordate în acest an
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe