Nuclearelectrica a strâns 545 mil. lei pentru construcţia unui depozit de deşeuri radioactive

Producătorul de energie Nuclearelectrica (SNN) a strâns, în perioada 2004 – 30 noiembrie 2013 suma de 545 milioane lei pentru finanţarea construcţiei unui depozit pentru deşeurile radioactive generate de reactoarele nucleare ale centralei din Cernavodă, investiţie de 452 milioane euro, fără TVA.

Urmărește
352 afișări
Imaginea articolului Nuclearelectrica a strâns 545 mil. lei pentru construcţia unui depozit de deşeuri radioactive

Nuclearelectrica a strâns 545 mil. lei pentru construcţia unui depozit de deşeuri radioactive (Imagine: Shutterstock)

"Contribuţia Nuclearelectrica la Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive (ANDR), plătită în perioada 2004 – 30 noiembrie 2013, este în sumă de 545 milioane lei", potrivit datelor Nuclearelectrica transmise la solicitarea MEDIAFAX.

Suma de 545 milioane de lei provine din două taxe pe care Nuclearelectrica le plăteşte pentru energia electrică produsă.

Pentru a strânge aceste fonduri, Nuclearelectrica virează anual banii la ANDR, care apoi îi depune într-un depozit la Trezoreria statului. Construcţia depozitului de deşeuri radioactive este estimată la 452 milioane de euro, fără TVA. Sumele vor fi utilizate progresiv, iar pentru deschiderea depozitului este nevoie de 69 milioane de euro, fără TVA.

Una dintre taxe, de 0,60 euro pe MWh are ca scop constituirea resurselor financiare necesare dezafectării fiecărei unităţi nuclearoelectrice de la centrala din Cernavodă.

A doua taxă, în valoare de 1,40 euro pe MWh, este destinată constituirii fondurilor necesare construirii şi punerii în funcţiune a depozitului de deşeuri radioactive produse prin operarea unităţilor nuclearoelectrice.

Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie. Compania asigură anual circa 18% din necesarul de electricitate la nivel naţional.

 

 

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici