O companie britanică a decis să închidă fabrica de la Urziceni, lăsând pe drumuri 350 de croitorese: "A devenit prea scump să producem în România"

Creşterea salariului minim, infrastructura proastă şi efectele Brexitului sunt principalii factori care au determinat închiderea fabricii de la Urziceni.

Urmărește
2763 afișări
Imaginea articolului O companie britanică a decis să închidă fabrica de la Urziceni, lăsând pe drumuri 350 de croitorese: "A devenit prea scump să producem în România"

O companie britanică, cel mai mare producător de textile de pe piaţa românească, a decis să închidă fabrica de la Urziceni, lăsând pe drumuri 350 de croitorese: "A devenit prea scump să producem în România" (Imagine: Lucian Alecu/ Mediafax Foto)

Compania Alison Hayes, cel mai mare producător de textile din România după cifra de afaceri din 2015, a decis închiderea fa­bricii din Urziceni unde lu­crea­ză în prezent circa 350 de croitorese şi cusătorese, infromează ZF.
 
Majorarea costurilor de producţie prin creş­terea salariului minim precum şi deprecie­rea lirei sterline ca urmare a Brexitului au de­ter­minat închiderea fabricii, spun acţionarii com­paniei. Alison Hayes, o companie cu un to­tal de aproape 1.400 de salariaţi în două fa­brici şi un birou de design, lucrează doar cu cli­enţi din Marea Britanie. "Nu suntem împotriva creşterii salariului mi­nim din Romania, ba chiar credem că este prea mic dacă ne uităm la Europa. Totuşi, dacă luăm în calcul majorările acestuia, taxele prea mari şi lipsa de infrastructură, atunci realizăm că avem un cost de producţie prea mare în Romania", spune Nicolas Georghiades (45 de ani), directorul operaţional al Alison Hayes şi unul dintre acţionari.
 
Producătorul, care mai deţine în oraşul din ju­deţul Ialomiţa un centru de design de 220 de oa­meni, este cel mai mare angajator din Urzi­ceni. Oraşul am­pla­sat la doar 60 de kilometri de Bu­cureşti numără circa 15.000 de locuitori. "Doar producţia o închidem, deci vom re­nunţa la 350 de angajaţi. Răman restul de 200-220 de oa­meni." O altă fabrică, cea din Bu­zău, va prelua o parte din co­menzi. Restul vor fi tranferate la subcontractori.
 
Nicolas Georghiades spune că la Urziceni cro­itorii şi cusătorii primeau 1.800 - 2.000 de lei brut (1.300 - 1.435 de lei net). Aici erau rea­lizate ce­le mai scumpe şi complicate produse.
 
De re­gulă în industria textilă salariile plă­tite sunt de mul­te ori apropiate de salariul mi­nim. Pe piaţa lo­cală salariul minim brut a ajuns începand cu acest an la 1.450 de lei (1.065 de lei net) după o no­uă majorare. Salariul minim pe eco­nomie a fost majorat de opt ori în ultimii doisprezece ani.
 
Citiţi mai multe pe Ziarul Financiar.
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici