- Home
- Economic
- DEVA, (22.02.2017, 08:00)
- Ramona Rosulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O fabrică de biciclete din Deva perfecţionează elevi din licee tehnice, apoi le oferă loc de muncă: Beneficiul nostru nu este anul acesta, beneficiul nostru o să apară anul viitor
Pentru că nu găsesc muncitori calificaţi care să lucreze în fabrica de biciclete din Deva, judeţul Hunedoara, conducerea DHS a hotărât să atragă elevi de la şcolile tehnice şi profesionale, asigurându-le practica, iar la finalizarea studiilor le oferă loc de muncă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
1574 afișări
O fabrică de biciclete din Deva perfecţionează elevi din licee tehnice, apoi le oferă loc de muncă: Beneficiul nostru nu este anul acesta, beneficiul nostru o să apară anul viitor
Reprezentanţii fabricii de biciclete DHS au avut 120 de posturi libere, resursa umană dovedindu-se mult prea mobilă, astfel că soluţia găsită pentru a-şi putea continua activitatea a fost să consolideze şi fidelizeze personalul, dar şi să apeleze la atragerea liceenilor din liceele tehnice şi din şcolile profesionale.
„Având în vedere că anul trecut deja anticipam că forţa de muncă de care noi avem nevoie, care să fie şi cât de cât calificată, este în scădere, dinamica fiind una negativă pe zona de muncitori calificaţi, am stabilit să începem un program, un proiect de calificare. Dar calificare nu a muncitorului care vine şi aplică pentru o poziţie la noi în companie, ci de pregătire a elevului din şcolile cu profil tehnic. Şi aici ne referim la colegiile tehnice, la şcolile profesionale”, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, Ddaniel Vulea, directorul compartimentului de Resurse Umane din cadrul DHS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Potrivit sursei citate, în cazul elevilor care fac practica la DHS există şansa ca peste un an sau doi, la finalizarea cursurilor, aceştia să se întoarcă în companie şi să lucreze ca muncitori calificaţi.
„Beneficiul nostru nu este anul acesta, beneficiul nostru o să apară începând de anul viitor", explică Vulea politica de resurse umane.
Directorul de la DHS spune că pregătirea elevilor se realizează în perioada februarie-iunie pentru că doar atunci pot veni elevii să-şi facă stagiul de practică, în conformitate cu normele din Educaţie, în prezent, la DHS Deva fiind în practică 60 de elevi.
„La momentul de faţă avem 60 de elevi practicanţi şi noi putem să mergem pe o limită de maxim 80. Pentru că 80 de elevi practicanţi generează şi alte obligaţii: obligaţia tutorelui din partea şcolii, obligaţia tutorelui de practică din partea companiei. Noi am mers pe sistemul 10 practicanţi, un tutore din partea companiei. Douăzeci de practicanţi, un tutore din partea şcolii. Nu am acceptat altfel. Ei sunt practicanţi. A nu se confunda cu elevi care vin aici să se uite pe pereţi. Principalul scop este acela de a-i obişnui cu tot ceea ce înseamnă un proces de producţie, de a socializa, de a învăţa ce înseamnă să desfăşori o activitate între anumite ore, cu un anumit target, cu anumite pauze, cu anumite beneficii”, a completat Daniel Vulea, director Resurse Umane la DHS.
Vulea recunoaşte că mulţi dintre elevii care fac practica la DHS sunt chiar mai pregătiţi decât angajaţii fabricii.
„Anul trecut, noi am colaborat cu Samsung pentru o anumită perioadă. În baza acestei analize, Samsung a solicitat ca pe colaborarea cu ei un număr de 7 elevi să facă practica pe zona de Samsung. Deci eu spun că asta spune foarte multe. Tutorele de practică a spus că uneori au fost practicanţi care s-au descurcat mai bine decât muncitorii de la bandă (...). Aspectul acesta este confirmat şi anul acesta de directorul de producţie pe zona de producţie”, a completat Daniel Vulea.
Un elev care face practica la DHS munceşte timp de şase ore pe zi, compania punând la dispoziţia acestora un autobuz care-i transportă de la şcoală la fabrică şi înapoi, dar şi o masă de prânz.
Proiectul a fost implementat şi anul trecut, un număr de 120 de elevi de la Colegiul Tehnic Transilvania participând, pe perioada a cinci luni, la practica desfăşurată la DHS.
„Recunosc şi sunt destul de bucuros că am găsit această deschidere pe zona de practică a elevilor. Dar şi noi am mers cu un pachet de beneficii, trebuie să îmbinăm utilul cu plăcutul şi cererea cu oferta. Am mers cu un stimulent financiar pentru elevii care au participat la program, un stimulent financiar pe care l-am oferit în condiţiile în care elevul avea o participare integrală la stagiul de practică. Am oferit transportul de la unitatea şcolară la noi şi retur în aşa fel încât am dorit să eliminăm orice riscuri determinate de ieşirea elevului din şcoală, intrarea la noi ca şi obiectiv de practică, plecarea de la noi şi întoarcerea la şcoală, în aşa fel încât elevii să fie supravegheaţi pe toată perioada acestui proces. Am avut o participare de 80 la sută integral, participarea a fost de sută la sută, dar fiecare elev se mai îmbolnăveşte, nu are chef să vină”, a mai spus directorul de Resurse Umane.
Elevii de la Colegiul Tehnic Transilvania Deva apreciază şi ei experienţa acumulată în perioada de practică.
”Învăţăm cum să montăm o bicicletă, cum să asamblăm anumite lucruri, şi piesele componente ale unei biciclete. Nu este greu, este destul de interesant tot ce se întâmplă în această fabrică, este munca de echipă, lucrăm cu oamenii, ne dezvoltă personalitatea”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Sebastian Borodi, elev la Colegiul Tehnic Transilvania.
Un alt elev al instituţiei de învăţământ, deşi după finalizarea cursurilor vrea să urmeze o facultate de Inginerie, susţine că experienţa de şa fabrica de biciclete este binevenită.
„Am învăţat cam tot ce ţine de linia de asamblare a unei biciclete şi piesele acesteia. Linia de asamblare e linia pe parcursul căreia bicicleta este asamblată, de la cadru până la produsul finit care mai apoi e vândut. Nu e aşa de complicat, dacă eşti atent de la început, totul devine uşor”, a afirmat Cătălin Achim. Liceanul, care foloseşte bicicleta, susţine că nu se gândea că modul de fabricare al acesteia este atât de complex. Cătălin consideră că partea electronică a bicicletelor este cea mai interesantă, întrucât aceasta îl va ajuta pe viitor, având legătură şi cu ceea ce studiază la liceu.
Nici fetele nu stau departe de banda de asamblare, pentru că li se pare o muncă uşoară.
”E uşor. Ne lasă să facem ceva, mai învăţăm una alta, trece timpul mai repede. Poţi lega prietenii noi şi de ce nu, să te angajezi aici”, a spus Andreea Maria.
Programul implementat anul trecut şi-a dublat anul acesta numărul de participanţi. Conform reprezentanţilor DHS, anul acesta sunt 240 de elevi practicanţi în cadrul companiei, asta însemnând câte 60 în fiecare săptămână.
Citeşte şi: Verizon şi Yahoo au convenit o reducere a preţului companiei de internet cu 350 de milioane dolari
Citeşte şi: Lidl face 500 de noi angajări anul acesta
Citeşte şi: Guvernul ungar promite că va creşte salariile la companiile de stat şi atacă multinaţionalele
Citeşte şi: Cresc salariile din companiile private. Procentele vor fi mai mari decât cele estimate iniţial
Citeşte şi: Volkswagen anunţă că a reparat 470.000 de maşini din Marea Britanie implicate în scandalul Dieselgate
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Lidl face 500 de noi angajări anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe