O hidrocentrală de 162 de milioane de euro este nefuncţională din cauza unor poduri CFR foarte vechi: ”Nu se poate da drumul la hidrocentrală pentru că se dărâmă podurile”

Hidrocentrala de la Racoviţa, judeţul Sibiu, inaugurată în 2013, nu a funcţionat şi nici nu se întrevede o modalitate prin care să producă energie, din cauză că dacă ar porni, apa ar spăla picioarele podurilor CFR şi acestea s-ar prăbuşi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1853 afișări
Imaginea articolului O hidrocentrală de 162 de milioane de euro este nefuncţională din cauza unor poduri CFR foarte vechi: ”Nu se poate da drumul la hidrocentrală pentru că se dărâmă podurile”

O hidrocentrală de 162 de milioane de euro este nefuncţională din cauza unor poduri CFR foarte vechi

Deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România, Ovidiu Ganţ, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, că a transmis o interpelare ministrului Transporturilor în legătură cu podurile CFR de la Racoviţa, din cauza cărora nu poate porni Hidrocentrala, iar din răspuns a înţeles că nu sunt şanse ca la Racoviţa să se producă energie în viitorul apropiat.

”Ştiţi că e discuţia cu hidrocentrala şi cu cele două poduri CFR de la Podu Olt. Nu se poate da drumul la hidrocentrală pentru că se dărâmă podurile. Efectiv apa spală sub piciorul podului şi se prăbuşeşte podul. Am primit răspuns de la ministrul Transporturilor (în legătură cu podurile CFR – n.r.). Confirmă faptul că acea hidrocentrală nu va putea funcţiona niciodată, până când nu se construieşte un pod nou, în locul celor două existente. Unul de pe la 1890 toamna şi unul din 1940. Ministerul Transporturilor nu are bani pentru această investiţie. Deci, dacă nu se face această investiţie, nici Hidroelectrica nu va putea pune în funcţiune hidrocentrala construită cu o grămadă de bani”, a declarat Ovidiu Ganţ, deputat din partea minorităţii germane.

CHE Racoviţa a fost inaugurată în decembrie 2013, în prezenţa premierului de atunci, Victor Ponta, şi a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

Valoarea totală a investiţiei de la CHE Racoviţa a fost de 162,7 milioane de euro.

Centrala Hidroelectrică (CHE) Racoviţa este situată în dreptul localităţii Racoviţa din judeţul Sibiu şi face parte din Amenajarea Hidroenergetică a râului Olt, sector Defileu Olt, formată din cinci centrale. Amenajarea întregului sector a fost concepută în cinci trepte de cădere, fiecare treaptă fiind de tipul centrală-baraj cu lac de acumulare îndiguit, în scopul valorificării potenţialului hidroenergetic al râului Olt prin producerea de energie electrică.

Cele cinci trepte de cădere se situează între localităţile Avrig (judeţul Sibiu) şi Cornetu (judeţul Vâlcea) din zona de defileu a râului Olt, pe un sector de circa 55 de kilometri lungime. Cele cinci centrale sunt, din amonte în aval, CHE Racoviţa, CHE Lotrioara, CHE Câineni, CHE Robeşti şi CHE Cornetu.

Dintre acestea, CHE Cornetu este în funcţiune din anul 2002, CHE Robeşti a fost pusă în funcţiune în 2012, celelalte fiind în diverse stadii de execuţie. La Câineni stadiul este de aproximativ 20 la sută în timp ce la Lotrioara finanţarea a fost sistată în 1992, lucrările fiind în stadiu incipient.

Proiectul de investiţii pentru sectorul acesta al Oltului a fost aprobat în 1989.

Lucrările la amenajarea CHE Racoviţa, începute în anul 1990, au fost reluate de Hidroelectrica, în ritm susţinut, abia după 2006.

CHE Racoviţa are o putere instalată de 31,5 MW şi o energie medie de proiect, în anul hidrologic mediu, de 74 GWh/an. Lacul de acumulare are un volum de 14,83 milioane de metri cubi. Digul de pe malul stâng are o lungime totală de 14,77 kilometri, în timp ce digul de pe malul drept are o lungime de 4,6 kilometri şi se închide în versant în zona localităţii Bradu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici