O treime dintre companii plănuiesc să îşi crească numărul de angajaţi în următorul trimestru

O treime dintre companiile din România plănuiesc să îşi crească numărul de angajaţi în următorul trimestru, doar 7% dintre angajatori au de gând să facă reduceri de personal şi 60% nu intenţionează nici o schimbare, arată Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.

Urmărește
366 afișări
Imaginea articolului O treime dintre companii plănuiesc să îşi crească numărul de angajaţi în următorul trimestru

O treime dintre companii plănuiesc să îşi crească numărul de angajaţi în următorul trimestru (Imagine: Cristina Nichitus/ Mediafax Foto)

Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier se situează la +16%, relativ stabilă comparativ cu trimestrul I/2017, dar cu 5 puncte procentuale mai puternică decât cea raportată în trim. II/2016, precizează un comunicat al ManpowerGroup, companie specializată în soluţii privind forţa de muncă.

"Pentru prima dată în derularea ediţiei pentru România a studiului ManpowerGroup, lansată în trimestrul II din 2008, Previziunea Netă de Angajare este pozitivă în toate cele opt regiuni şi toate cele 10 sectoare de activitate din România, chiar dacă gradul de încredere al angajatorilor se diferenţiază încă de la o regiune la alta şi de la un sector la altul”, spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

Studiul arată că oportunităţile de angajare vor fi favorabile în sectorul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul, unde Previziunea Netă de Angajare, de +30%, este cea mai optimistă raportată din trim. III/2008 până în prezent, îmbunătăţindu-se considerabil faţă de al doilea trimestru al anului trecut, cu 13 puncte procentuale. Cele mai robuste prognoze sunt cele raportate de angajatorii din industria prelucrătoare. Previziunea Netă de Angajare din acest sector slăbeşte oarecum faţă de trimestrul I/2017, cu 1 punct procentual, dar se îmbunătăţeşte uşor faţă de anul trecut, cu 2 puncte procentuale, situându-se acum la +31%. Îmbunătăţirea cea mai importantă faţă de anul trecut se raportează însă în sectorul finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, unde Previziunea de +26% este cu 19 puncte procentuale mai puternică decât în trim. II/2016, îmbunătăţindu-se şi faţă de trimestrul I al anului în curs, cu 11 puncte procentuale. Îmbunătăţiri considerabile, atât de la an la an (cu 16 puncte procentuale), cât şi faţă de trimestrul I/2017 (cu 11 puncte procentuale), sunt raportate şi în sectorul energie electrică, apă, gaz, unde Previziunea de +8% atinge o valoare pozitivă pentru prima dată în ultimii patru ani (din trim. II/2013), fiind cea mai puternică din întreaga istorie a studiului în România.

Previziunile sunt pozitive în toate cele opt regiuni ale ţării şi se îmbunătăţesc atât faţă de trim. I/2017, cât şi faţă de trim. II/2016 în şase dintre acestea. Cea mai amplă îmbunătăţire faţă de intervalul ianuarie – martie 2017 (cu 14 puncte procentuale) este raportată în regiunea Centru, unde Previziunea Netă de Angajare de +29% este totodată cea mai puternică din regiune de la demararea studiului (trim. II/2008) până în prezent şi cea mai puternică prognoză regională din actuala ediţie. Cea mai robustă îmbunătăţire faţă de anul trecut (aprilie – iunie 2016) este raportată în regiunea Sud, unde Previziunea Netă de Angajare atinge +23%, o cotă de optimism nemaiatinsă din trim. IV/2012. Nivele solide de optimism sunt raportate şi în regiunea Nord-Vest, cu o Previziune de +24, cea mai puternică din trim. II/2012 până în prezent, şi regiunea Bucureşti şi Ilfov, unde Previziunea de +22% este cea mai puternică raportată din trim. I/2009 până în prezent.

Previziunea Netă de Angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor.

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este făcut din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluşi aproape 59.000 de angajatori din 43 de ţări şi teritorii. Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 18 – 31 ianuarie 2017 pe un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici