Olteanu, BNR: Trebuie să decidem ce politici publice vrem: investiţii sau remunerarea acţionarilor

România trebuie să stabilească direcţia de politici publice, alegând între stimularea investiţiilor, prin scutiri la impozitul pe profitul reinvestit, şi eliberarea de bani către acţionarii firmelor, prin reducerea impozitului pe dividende, reanalizarea Codului Fiscal fiind ocazia pentru decizie.

Urmărește
146 afișări
Imaginea articolului Olteanu, BNR: Trebuie să decidem ce politici publice vrem: investiţii sau remunerarea acţionarilor

Olteanu, BNR: Trebuie să decidem ce politici publice vrem: investiţii sau remunerarea acţionarilor (Foto: Silviu Matei / Mediafax Foto)

"Pentru că s-a vorbit permanent de investiţii şi de nevoia unei opţiuni între taxare şi investiţii, există o legitimitate evidentă în acest moment a economiei româneşti în privinţa realizării investiţiilor publice, cu multe cauze corecte şi multe cauze care ţin de slăbiciuni instituţionale. Ce politică publică alegem? Alegem să luăm act de această rigiditate şi s-o combatem, să încercăm s-o flexibilizăm, pentru că vrem să facem investiţii publice şi să plătim bani, sau o lăsăm ca atare, să vedem că avem mulţi bani, să-i lăsăm oamenilor? De ce să-i strângem dacă nu-i putem cheltui?", a susţinut viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu la o dezbatere pe Codul Fiscal la Banca Naţională.

El a arătat că, în aceste condiţii, o soluţie transparentă ar fi ca statul să-şi asume că se redimensionează politica de investiţii şi transferă sectorului privat, odată cu resursele financiare, şi responsabilitatea unei investiţii.

"E o decizie de politici publice, şi nu o oportunitate, care ar trebui să fie luată. (...) Decizia de retrimitere spre reexaminare a Codului Fiscal, deci Parlamentul are posibilitatea să reia discuţia pe toate elementele Codului Fiscal, cred că merită să ne facă să ne gândim la ce urmărim să obţinem prin nivelul de impozitare din Codul Fiscal", a spus Olteanu.

El a amintit de reglementarea introdusă de fostul ministru al Bugetului Liviu Voinea, în prezent viceguvernator BNR, privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit acordată companiilor.

Exemplul a fost dat în contextul prevederii din Codul Fiscal potrivit căreia se reduce semnificativ impozitul pe dividende, de la 16% la 5%, deşi în varianta iniţială a documentului Guvernul propusese neimpozitarea dividendelor.

"Sunt ele consistente? Una urmăreşte să încurajeze companiilor, să păstreze produsul lor în interiorul companiei, spre dezvoltare, iar cealaltă urmăreşte să încurajeze companiile să-i remunereze pe acţionari. Amândouă sunt la fel de legitime şi sunt perfect contradictorii. Cred că este o oportunitate bună să alegem ce vrem", a adăugat viceguvernatorul.

Un alt exemplu s-a referit la reducerea taxării combustibililor, respectiv eliminarea supraaccizei.

"O ţară europeană, cu o economie şi o societate sofisticată, urmăreşte în general să reducă taxele pe combustibil? Se consideră, de regulă, că taxele pe combustibil cresc eficienţa energetică a unei economii, care sprijină protecţia mediului, iată cel puţin două beneficii majore pe care o taxare suplimentară în domeniul energiei le aduce. Este un moment bun sau un moment rău? Păi, de regulă, e un moment bun când preţul petrolului scade să măreşti taxele, că nu se resimte acest lucru", a punctat Olteanu.

El s-a mai referit şi la taxa pe stâlp, care reprezintă o metodă simplă, clară şi efectivă de a taxa marile companii, în lipsa unui grad de sofisticare specific altor ţări.

"Momentan, considerăm în plan social că e utilă o contribuţie la bugetul public din partea acestor companii sau nu?", a întrebat retoric viceguvernatorul BNR.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici