- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.11.2013, 11:33)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FORUM MEDIAFAX - Olteanu, BNR: Dezintermedierea financiară poate fi contrabalansată prin politici publice adecvate
Politicile publice de reducere a deficitului bugetar şi de încurajare a economisirii pot contribui semnificativ la creşterea resurselor băncilor pentru creditare, contrabalansând astfel efectele dezintermedierii financiare, potrivit viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu.
Urmărește
161 afișări
Bogdan Olteanu (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)
"După aşezarea unui sistem bancar în România, cu investiţii majore din exterior, cu un efort semnificativ al băncilor care şi-au creat subsidiare în România, sigur că ne apropiem de momentul în care trebuie să căutăm un echilibru, atunci trebuie să privim această evoluţie ca naturală, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să găsim soluţii alternative în administrarea pieţei financiare", a declarat Olteanu la "Romania Financial Forum", organizat de MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
El a arătat că dezintermedierea financiară a fost privită de multe ori cu o conotaţie negativă, însă este un proces natural pe care Banca Naţională şi sistemul bancar trebuie să-l administreze într-un mod ordonat, într-un ritm care să permită în continuare funcţionarea relaţiei dintre zona financiară şi economia reală şi finanţarea acesteia din urmă.
Una dintre soluţiile alternative este o politică publică de reducere a deficitului bugetar, care ar elibera resurse, reducând concurenţa pe care bugetele publice o fac pieţei private prin împrumuturile publice, potrivit sursei citate. Totodată, este necesară o politică publică de încurajare a economisirii.
"Economisirea a crescut semnificativ în România din 2008 până în prezent, am ajuns chiar un pic peste regiune, e adevărat după două decenii de o rată a economisirii foarte scăzută. Dorim să creştem în continuare nivelul de economisire, trebuie privită o politică publică de încurajare a economisirii, care nu e încurajată în prezent pentru că dobânzile sunt impozitate cu aceeaşi cotă unică precum celelalte venituri", a spus viceguvernatorul.
El a menţionat că trebuie găsite soluţii alternative de finanţare pentru bănci, de asigurare a fondurilor necesare pe care să le utilizeze la creditare.
În acest sens, BNR a finalizat marţi un proiect de lege care să permită băncilor să emită obligaţiuni bazate pe garanţii ipotecare.
"Aşa cum văd eu lucrurile asupra proiectului, care va fi transmis spre consultare partenerilor internaţionali şi Guvernului, care va trebui să şi-l asume, eu văd un proiect prin care să permitem şi să încurajăm emiterea de obligaţiuni garantate cu ipoteci şi să asigure astfel un flux de finanţare către bănci din care să se continue creditarea", a mai spus Olteanu.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe