- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (17.09.2015, 11:01)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Olteanu: Politicile fiscale şi bugetare au fost echilibrate, dar nu cred în stabilitatea legislativă
Politica fiscală şi cea bugetară au fost echilibrate deocamdată prin adoptarea Codului Fiscal în noua formă, apreciază viceguvernatorul băncii centrale, Bogdan Olteanu, care nu crede încă într-o stabilitate legislativă pe termen lung.
Urmărește
84 afișări
Bogdan Olteanu (Foto: Silviu Matei / Mediafax Foto)
Politica fiscală şi cea bugetară au fost echilibrate deocamdată prin adoptarea Codului Fiscal în noua formă, apreciază viceguvernatorul băncii centrale, Bogdan Olteanu, care nu crede încă într-o stabilitate legislativă pe termen lung.
"Până la urmă, forma în care a fost adoptat Codul Fiscal pare să ţină cont de unul dintre dezideratele pe care şi noi (BNR - n.r.) le-am promovat, menţinerea echilibrelor macro, în măsura în care, desigur, alte dezbateri încă în curs vor urma o evoluţie raţională, dar nu răspunde la două întrebări fundamentale: care e viziunea politicii fiscale în România? Care e viziunea politicii bugetare în România? Au fost ele echilibrate deocamdată, dar calibrate rămâne probabil o discuţie pentru viitor, ceea ce nu mă încurajează să cred într-o stabilitate legislativă pe termen lung deocamdată", a declarat joi Olteanu la conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) organizată la BNR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Codul fiscal săptămâna trecută, declarându-se foarte mulţumit de modul cum a decurs dezbaterea publică, inclusiv cea între partide şi votul final din Parlament.
El a spus că a retrimis Codul fiscal în Parlament întrucât nu avusese loc o dezbatere publică "aşa cum se cuvine" şi că alt motiv a fost legat de responsabilitate, întrucât prea multe măsuri de relaxare fiscală dintr-o dată i s-au părut nepotrivite.
Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat în urma cererii şefului statului, a trecut la începutul lunii septembrie de Parlament. Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, a aprobat legea cu 279 voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi 5 abţineri.
Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţii începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole - în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017.
De asemenea, a fost reintrodusă în Codul fiscal prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500% a impozitului pe clădirile şi terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016.
Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomencalturii stradale.
Deputaţii au introdus, în plus, unele amendamente propuse de Ministerul Finanţelor care corectează erori de scriere ale Codului fiscal sau acordări cu ceea ce a apărut ca legislaţie.
Citeşte şi: Olteanu, BNR: Trebuie să decidem ce politici publice vrem: investiţii sau remunerarea acţionarilor
Citeşte şi: Olteanu: BNR ar adopta o politică de aşteptare. Efectul scăderii TVA asupra inflaţiei se va disipa
Citeşte şi: Bogdan Olteanu a prezentat date prin care demolează mitul exporturilor României în comunism
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Olteanu, BNR: Trebuie să decidem ce politici publice vrem: investiţii sau remunerarea acţionarilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe