- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (17.09.2015, 11:01)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Olteanu: Politicile fiscale şi bugetare au fost echilibrate, dar nu cred în stabilitatea legislativă
Politica fiscală şi cea bugetară au fost echilibrate deocamdată prin adoptarea Codului Fiscal în noua formă, apreciază viceguvernatorul băncii centrale, Bogdan Olteanu, care nu crede încă într-o stabilitate legislativă pe termen lung.
Urmărește
84 afișări
Bogdan Olteanu (Foto: Silviu Matei / Mediafax Foto)
Politica fiscală şi cea bugetară au fost echilibrate deocamdată prin adoptarea Codului Fiscal în noua formă, apreciază viceguvernatorul băncii centrale, Bogdan Olteanu, care nu crede încă într-o stabilitate legislativă pe termen lung.
"Până la urmă, forma în care a fost adoptat Codul Fiscal pare să ţină cont de unul dintre dezideratele pe care şi noi (BNR - n.r.) le-am promovat, menţinerea echilibrelor macro, în măsura în care, desigur, alte dezbateri încă în curs vor urma o evoluţie raţională, dar nu răspunde la două întrebări fundamentale: care e viziunea politicii fiscale în România? Care e viziunea politicii bugetare în România? Au fost ele echilibrate deocamdată, dar calibrate rămâne probabil o discuţie pentru viitor, ceea ce nu mă încurajează să cred într-o stabilitate legislativă pe termen lung deocamdată", a declarat joi Olteanu la conferinţa anuală a Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) organizată la BNR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Codul fiscal săptămâna trecută, declarându-se foarte mulţumit de modul cum a decurs dezbaterea publică, inclusiv cea între partide şi votul final din Parlament.
El a spus că a retrimis Codul fiscal în Parlament întrucât nu avusese loc o dezbatere publică "aşa cum se cuvine" şi că alt motiv a fost legat de responsabilitate, întrucât prea multe măsuri de relaxare fiscală dintr-o dată i s-au părut nepotrivite.
Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat în urma cererii şefului statului, a trecut la începutul lunii septembrie de Parlament. Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, a aprobat legea cu 279 voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi 5 abţineri.
Principalele amendamente la Codul fiscal vizează reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţii începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole - în acest caz eliminarea impozitului se aplică din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017.
De asemenea, a fost reintrodusă în Codul fiscal prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500% a impozitului pe clădirile şi terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016.
Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomencalturii stradale.
Deputaţii au introdus, în plus, unele amendamente propuse de Ministerul Finanţelor care corectează erori de scriere ale Codului fiscal sau acordări cu ceea ce a apărut ca legislaţie.
Citeşte şi: Olteanu, BNR: Trebuie să decidem ce politici publice vrem: investiţii sau remunerarea acţionarilor
Citeşte şi: Olteanu: BNR ar adopta o politică de aşteptare. Efectul scăderii TVA asupra inflaţiei se va disipa
Citeşte şi: Bogdan Olteanu a prezentat date prin care demolează mitul exporturilor României în comunism
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Olteanu, BNR: Trebuie să decidem ce politici publice vrem: investiţii sau remunerarea acţionarilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe