Opinie Cristian Hositiuc, ZF: "Să mai ţin magazinul sau nu? O să fie bine anul acesta?" Ce ar raspunde Mugur Isărescu

"Datele statistice arată o cvasistagnare a activităţii economice în 2012, comparativ cu anul precedent, pe fondul scăderii producţiei agricole cauzate de secetă şi al prelungirii recesiunii la nivelul economiilor din zona euro, resimţită la nivelul exporturilor româneşti, precum şi la cel al producţiei industriale."

Urmărește
767 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hositiuc, ZF: "Să mai ţin magazinul sau nu? O să fie bine anul acesta?" Ce ar raspunde Mugur Isărescu

Opinie Cristian Hositiuc, ZF: "Să mai ţin magazinul sau nu? O să fie bine anul acesta?" Ce ar raspunde Mugur Isărescu

Asta a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, după şedinţa de politică monetară. BNR a îmbrăcat anul 2012 într-un limbaj neutru, să spună cât mai puţin şi să nu arate cu degetul. 2012 a fost un an dezastruos din punct de vedere economic, iar scandalurile politice legate de schimbarea premierului Boc, căderea guvernului Ungureanu şi referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu au introdus o asemenea frică în economie, în oasele investitorilor şi ale consumatorilor, încât totul s-a oprit.

Recesiunea europeană şi seceta nu au influenţat mai mult evo­luţia economiei în 2012 decât evenimentele şi coşmarul din politică. Ieri BNR nu a făcut absolut nicio referire la ceea ce s-a întâmplat pe scena politică şi ce impact a avut asupra economiei, ca şi cum acest lucru nu ar fi avut nicio influenţă asupra "cvasistagnării activităţii economice în 2012". Numai europenii şi seceta sunt de vină pentru dezastrul economic din 2012. Nu şi politicienii noştri, pentru care noi am plătit factura a tot ceea ce s-a întâmplat.

Creşterea cursului leu/euro, pe care guvernatorul o defineşte ca fiiind "episoade de volatilitate mai pronunţată", a lăsat urme adânci în mintea şi în portofelele oamenilor, încât acum orice scădere este văzută ca fiind pasageră şi în care nimeni nu crede. Când cursul a coborât la 4,35-4,4 lei pentru un euro, toată lumea se întreba când va reveni la 4,5-4,6 lei, dacă nu chiar mai mult. Asta arată neîncrederea că se va întâmpla ceva bun în viitor. Investitorii şi populaţia s-au închis într-o carapace din care nu prea au multe motive să iasă. Preferă să-şi ţină banii la adăpost, pentru că nu se ştie ce se va întâmpla.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici