- Home
- Economic
- (16.07.2012, 06:21)
- Bogdan Stanescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Clasa politică s-a urcat cu picioarele pe economie, iar BNR, companiile, oamenii de afaceri şi bancherii „asistă“ cum primesc lovituri în plin. Pentru că au tăcut, toţi au devenit prizonierii politicienilor
Banca Naţională este cea mai credibilă instituţie din sistemul de stat, dar şi din întreaga economie, fie de stat, fie privată, datorită guvernatorului Mugur Isărescu, în cei 22 de ani de conducere.
Urmărește
475 afișări
Cristian Hostiuc (Imagine: Ziarul Financiar)
Dar acest lucru are şi un preţ. În cele două decenii, conducătorii BNR, în frunte cu Mugur Isărescu, s-au ferit să spună public ceea ce gândesc, ceea ce se întâmplă în economie cu adevărat şi în special cu modul în care clasa politică şi guvernul administrează finanţele ţării, companiile de stat aflate în portofoliu sau politicile publice de sănătate şi educaţie care mănâncă anual miliarde de euro.
Pentru a nu intra într-un război cu prim-miniştrii, indiferent cine au fost ei, cu miniştrii sau cu şefii partidelor, şi, de ce nu, pentru a nu fi înlocuit, Isărescu a sprijinit politicile oricărui guvern prin ţinerea cursului, prin acomodarea cu bani a bugetului, chit că o face indirect, istoric prin acceptarea dată a numirilor politice în fruntea băncilor (cazurile Bancorex sau Agricola nu se uită niciodată, având în vedere că au costat peste 2 miliarde de dolari) sau prin devalizarea, atât a băncilor de stat, cât şi a băncilor private, tot pe filieră politică - Banca Dacia Felix, Credit Bank, Bankcoop, Banca Română de Scont sau Banca de Investiţii şi Dezvoltare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Joi, la BNR, a avut loc dezbaterea anuală "Mugur Isărescu şi invitatţii săi", care a picat exact în mijlocul celor mai aprige bătălii politice din ultimii 20 de ani. Având în vedere credibilitatea de care se bucură, tot mediul de afaceri a aşteptat să vadă ce zice Banca Naţională, prin guvernator, despre situaţia politică şi despre consecinţele ei asupra economiei, asupra cursului valutar, asupra afacerilor, asupra încrederii investitorilor în viitor. În cele trei ore de discuţii despre inflaţie, despre "problemele actuale ale creşterii economice, inflaţiei şi cursului de schimb", Isărescu s-a ferit din răsputeri să facă vreo menţiune asupra situaţiei politice actuale, ca şi cum ea nici nu ar exista. Singura menţiune făcută a fost că speră ca ideile, concluziile din acea întâlnire între macroeconomişti, economişti, analişti să fie luate în seamă de "factorii politici".
Din păcate, "factorii politici", indiferent care sunt ei - USL, PDL, Ponta, Antonescu, Băsescu, Blaga, Boc -, s-au suit cu picioarele pe ţară şi pe economie. Şi asta nu de săptămâna trecută, ci de câţiva ani buni.
Iar oamenii de afaceri, BNR, Asociaţia Română a Băncilor, Consiliul Investitorilor Străini, AmCham au acceptat acest lucru pentru că ajunseseră la mâna statului sau pentru că fac afaceri cu statul şi nu trebuie să-i supere pe cei care, printr-o semnătură, ca prim-ministru, ca ministru, ca director al unei agenţii de stat, ca şef al unei companii de stat, pot aloca milioane de euro printr-un contract unde preţurile sunt umflate şi de unde cei aflaţi la putere îşi extrag "tainul" de rigoare.
Atâta timp cât era creştere, economia duduia şi banii erau aproape pentru toţi, nimeni nu-şi punea problema clasei politice şi a modului de administrare a economiei şi finanţelor publice.
Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024