Opinie Cristian Hostiuc, ZF: "Cumpăr apartament în acest bloc, cu plata cash, pe loc"

Marţi, consiliul de administraţie al Băncii Naţionale se va întâlni pentru o nouă şedinţă de politică monetară, a doua din acest an. Nu ştiu ce vor discuta cei nouă membri ai CA din cadrul BNR, ce rapoarte privind inflaţia versus creştere economică, dobânzile, cursul sau starea sistemului bancar vor analiza sau ce decizii va trebui să ia.

Urmărește
744 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc, ZF: "Cumpăr apartament în acest bloc, cu plata cash, pe loc"

Cristian Hostiuc (Imagine: Sorina Andreica/Publimedia)

La cum a fost finalul de an din perspectiva consumului, cu o scădere neaşteptată din cauza vânzărilor mai slabe decât în perioada similară a anului trecut, ce a atras imediat un sentiment prost al comercianţilor în privinţa acestui început de an, Banca Naţională ar trebui aici să fie „vigilentă“, pentru că s-ar putea să nu existe suflu pentru o creştere economică, măcar şi ea de 1,6%.

Poate la rubrica „diverse“, la finalul ordinii de zi, BNR ar trebui să analizeze şi încrederea oamenilor şi a companiilor în sistemul bancar, unde această încredere este la pământ.

Lumea fuge de sistemul bancar, îi urăşte pe bancheri şi nu vrea să aibă de a face cu băncile. Cine ştie, poate şi reciproca este valabilă.

Aproape fiecare dintre noi, cei care locuim la bloc, găsim pe uşa de la intrare anunţuri de genul „Cumpăr apartament în acest bloc. Plata cash, pe loc“. În ultimul timp, aceste anunţuri s-au înmulţit. Pe de altă parte, dacă ne uităm la datele disponibile, anul trecut s-au dat de către bănci numai 22.000 de credite ipotecare, conform calculelor ZF, dintre care numai 2.000 au fost credite în lei.

La 6.000 de sucursale bancare, ofiţerii de credit au reuşit să vândă numai 3,6 credite pe o sucursală într-un an. La 255 de zile lucrătoare, pare puţin.

Nu există cerere pentru credite ipotecare? Toată lumea are unde să locuiască? Nu au băncile bani?

Dacă analizăm raportul dintre preţul închirierii unui apartament versus rata care s-ar plăti la bancă pentru achiziţia acelui apartament, vom vedea că chiria lunară este mai mare cu 15-25% decât rata la un credit „Prima Casă“ pe 30 de ani.

Două camere la Gara de Nord, într-un un apartament care se dă cu 44.000 de euro, chiria este cam 250 de euro pe lună, iar rata la bancă ar fi 200 de euro.

De ce preferă oamenii să stea cu chirie, să fie la mâna proprietarului care îi poate scoate din casă de la lună la lună pentru că a primit o ofertă mai bună, în loc să achiziţioneze acel apartament?

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici