Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Dacă panica de pe pieţele financiare internaţionale se va extinde iar lichidităţile vor dispărea peste noapte, adio reducerea TVA şi adio majorări salariale
În timp ce liderii politici continuă cearta pe reducerea TVA şi majorările salariale, pieţele financiare din întreaga lume au intrat în vrie, investitorii intrând puţin în panică.
Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Dacă panica de pe pieţele financiare internaţionale se va extinde iar lichidităţile vor dispărea peste noapte, adio reducerea TVA şi adio majorări salariale
De mai bine de două luni, bursa din China scade continuu, iar eforturile autorităţilor de la Beijing de a opri acest tren rapid care se duce într-un zid au fost sortite până acum eşecului, în ciuda faptului că s-au pompat miliarde de dolari.
Timp de două luni China a fost puţin izolată de restul pieţelor bursiere mari.
De vineri însă această izolare a fost străpunsă, iar vânzările masive de acţiuni s-au extins pe celelalte burse din Asia, pe Europa şi SUA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
-
Gigantul francez al produselor de lux LVMH a redevenit cea mai valoroasă companiei din Europa după ce a depăşit Novo Nordisk
Frica tuturor nu este că pieţele se corectează după creşterile susţinute din ultimii ani, ci că principalele economii nu o duc aşa bine, iar perfuziile – tipărirea de bani – sunt pe terminate.
Economia chineză, unde se vărsau foarte multe produse din America şi Europa, nu mai poate să înghită atât de mult. Din acest motiv şi preţul materiilor prime a căzut.
De un an de zile America raportează rezultate economice destul de slabe, făcându-i chiar pe oficialii Băncii Centrale să se întrebe unde este creşterea de productivitate, pentru că ei nu o văd.
De câteva ori FED-ul – banca centrală americană - a fost pe punctul de a mări dobânda la dolar, care în acest moment este aproape de zero, dar s-a răzgândit în ultima clipă întrucât piaţa muncii nu are o creştere atât de consistentă, iar o parte din indicatorii economici arată cifre destul de slabe.
Cu toate că americanii nu au majorat rata dobânzii, principalele pieţe emergente din lume – Brazilia, Turcia, Africa de Sud etc. – au reacţionat negativ, Monedele naţionale au scăzut serios, din cauza faptului că aceste economii sunt puternic împrumutate în dolari.
Europa, care a fost ferită de turbulenţe prin programul BCE - de a printa bani nonstop, problema grecească fiind izolată - a intrat de joi - vineri în vrie, iar luni panica s-a extins mai mult, În momentul în care bursa din Germania, principala economie a Europei, pierde mai mult de 10% într-o săptămână, nu mai este de glumit.
De vineri dimineaţă, bursa de la Bucureşti este lovită în plin de panica de pe pieţele externe, scăderile fiind chiar mai mari, deoarece în momentul în care vrei să vinzi, nu prea găseşti cumpărători şi atunci un investitor este nevoit să dea în piaţă la preţul pe care-l găseşte, Când pieţele sunt în derivă, nu mai contează situaţia financiară a unei companii, Poate să aibă cele mai bune rezultate, să aducă cele mai bune randamente, investitorii tot vor vinde acţiuniile.
Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:12
Simeone rămâne optimist chiar dacă seria de victorii a lui Atletico s-a încheiat
-
astăzi, 21:57