Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Din păcate, cazul SRS a înghiţit toată creşterea economică din trimestrul 1

Nu ştiu cât de important este cazul SRS pentru alianţa PSD-PNL, pentru cei doi colideri politici, Victor Ponta şi Crin Antonescu, dar ştiu că pentru economia românească, pentru investiţii, pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri nu contează deloc.

Urmărește
646 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Din păcate, cazul SRS a înghiţit toată creşterea economică din trimestrul 1

Cristian Hostiuc (Imagine: Sorina Andreica/Publimedia)

În primul trimestru, România a avut o creştere economică de 2,1%, pe date brute (1,4% pe date ajustate), comparativ cu perioada similară a anului trecut şi cu 0,5% peste T4 2012, iar aceste rezultate s-au pierdut pe drum când ele ar fi trebuit să fie pe primul loc pe agenda premierului, a guvernului şi a alianţei politice USL, care conduce România. În loc de asta ne-am ales cu cazul SRS, care nu ştiu de ce este atât de important pentru premier.

Datele economice la T1 au venit miercuri dimineaţă, iar la începutul şedinţei de guvern, unde presa are acces, au fost remarcate de premier undeva pe la mijlocul discuţiei cu miniştrii, pierdute între disponibilizări, problemele de la Arpechim, Oltchim. Această creştere de 2,1% ar fi trebuit să fie comunicată de premier şi de către guvern de dimineaţă până seara, mai ales că România este în top trei în T1 în Europa privind evoluţia economiei. În faţa noastră erau numai Letonia cu 5,6% şi Lituania cu 4,1%, dar acestea sunt ţări mici. Polonia a avut un plus de 0,4%, Cehia un minus de 1,9, Ungaria minus 0,3%, Germania minus 0,3%, Franţa minus 0,4%, Italia minus 2,3%.

La nivelul ţărilor din Uniunea Europeană creşterea economică a fost negativă, de 0,7%, iar la nivelul ţărilor care compun zona euro a fost de minus 1%.

Îmi amintesc că în anii precedenţi, când Polonia şi Turcia marcau creşteri economice într-o Europă şi într-o economie mondială în criză, liderii lor politici numai despre asta vorbeau, iar în toate prezentările plusul economic versus evoluţia altor ţări era scos în evidenţă. La noi prezentăm cazul SRS şi reuniunea de urgenţă de la Palatul Victoria pe acest caz. Mă gândeam că este o reuniune de urgenţă dacă PSD-ul şi PNL-ul nu se înţeleg pe tema reducerii TVA. Unii să ceară scăderea cu 5%, alţii numai cu 4%. Sau dacă mai intrăm sau nu într-un nou acord cu FMI. Sau dacă BNR nu relaxează politica monetară. Subiecte care ar influenţa evoluţia economică de a doua zi. Nu o discuţie pe tema SRS.

Dacă premierul Ponta şi preşedintele PNL Crin Antonescu ar vorbi numai despre creştere economică, despre rezultatele economice, despre investiţii, poate că şi economia în ansamblul ei, formată din consumatori, oameni de afaceri, companii ar prinde ceva mai multă încredere şi ar realiza că nu toată industria este distrusă, că sunt sectoare care merg bine, avem exporturi, iar nivelul lor este de zece ori mai mare decât pe vremea lui Ceauşescu, am început să avem plusuri de comerţ exterior şi în alte ţări din afara Uniunii Europene sau că inflaţia este în scădere.

Dacă premierul Ponta şi-ar dedica intervenţiile publice din fiecare seară prezentării rezultatelor economice în faţa comentariilor la subiectele politice, încrederea în ceea ce se întâmplă în economie ar fi mult mai ridicată, iar oamenii, fie că sunt angajaţi, fie că sunt manageri sau patroni, ar lărgi puţin cureaua după cât au strâns-o în ultimul timp.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici