- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opinie Cristian Hostiuc, ZF: România are mai degrabă nevoie de creşterea salariilor mici şi mijlocii prin reducerea taxelor pe muncă decât de scăderea TVA
România are nevoie ”disperată” în acest moment de creşterea masei salariale, care a pierdut în criză câte 7 miliarde de euro în fiecare an, adică 42 de miliarde de euro până acum. În 2008 România avea o masă salarială anuală de 60 de miliarde de euro, iar acum are de 53 de miliarde de euro. Aceasta este cea mai mare lovitură primită de economia românească şi care nu se recuperează.
Opinie Cristian Hostiuc, ZF: România are mai degrabă nevoie de creşterea salariilor mici şi mijlocii prin reducerea taxelor pe muncă decât de scăderea TVA
Dacă PIB-ul şi-a revenit la nivelul din 2008, masa salarială nu şi-a revenit deloc. Din acest motiv consumul, adică cererea internă, îşi revine atât de greu, ceea ce menţine afacerile interne, care sunt deţinute în special de companiile româneşti, la o cotă de avarie, supraîndatorate şi cu spatele atât la bancă, stat şi furnizori în fiecare zi.
Economia românească are mai mult nevoie de creşterea masei salariale, care în acest moment nu se poate face decât prin două măsuri administrative – creşterea şi mai accelerată a salariului minim şi scăderea taxelor pe forţa de muncă – şi mai puţin de scăderea TVA, fie şi la alimente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
În criză populaţia şi-a reglat consumul de alimente, ştie cât poate consuma şi cât plăteşte. Ceea ce nu apucă să regleze, pentru că piaţa forţei de muncă a scăzut şi a devenit mai puţin concurenţială, a fost salariul.
Prioritatea guvernului Ponta ar trebui să fie creşterea salariilor mici şi mijlocii, acolo unde se localizează cele mai multe venituri din economia românească.
Nivelul redus al salariilor reprezintă punctul nevralgic al economiei româneşti din perspectiva cererii interne. În acest moment salariul minim este de 975 de lei brut, iar de la 1 iulie va creşte la 1.050 de lei brut.
Chiar şi în condiţiile în care din 2012 încoace salariul minim a crescut accelerat de la 700 de lei la 1.050 de lei, această creştere fiind cel mai bun lucru realizat de guvernul Ponta, totuşi în continuare nivelul este mic. În 2005 salariul salariul minim pe economie era de 310 lei, iar până în 2012 s-a făcut 700 de lei, adică în 8 ani a câştigat 300 de lei, cât a câştigat acum în 3 ani.
De asemenea România are un cost foarte ridicat pe forţa de muncă, respectiv un angajator trebuie să plătească taxe extrem de ridicate deoarece cutuma locală este să se negocieze net-ul, compania fiind responsabilă de plata taxelor totale.
Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024