Opinie Iulian Anghel, ZF: Boc. A venit şi a plecat. Ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat

A venit şi a plecat. Ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. A condus guvernul vreme de 3 ani. La data demisiei, la începutul lui februarie, premierul Emil Boc îşi motiva gestul: nu mă agăţ de putere. Am luat decizii foarte grele cu gândul la viitorul României. Un discurs de rămas bun. Dar suficient?

Urmărește
296 afișări
Imaginea articolului Opinie Iulian Anghel, ZF: Boc. A venit şi a plecat. Ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat

Emil Boc (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax foto)

Unde este raportul fostului premier pentru cei trei ani petrecuţi în fruntea Guvernului? Nu este. Şi probabil că nici nu va fi. Şi de ce ar fi dacă nicio lege nu-l obligă să-l prezinte?

Într-una dintre zilele trecute m-am trezit cu un telefon de la unul dintre demnitarii Guvernului: îmi transmitea tulburarea şi dezamăgirea lui faţă de un aspect pe care îl relatasem. Şi, mai cu seamă, faptul că ar exista o campanie de discreditare a sa. Nu ştiam şi nu ştiu să existe o astfel de campanie. Dar ca mulţi alţii ridicasem o problemă: cine îşi asumă cutare decizie? Dacă succesele sunt asumate, cine îşi asumă eşecurile evidente cum ar fi lipsa de determinare în atragerea fondurilor europene?

De câte ori am pus sub semnul întrebării un demers îndoielnic al administraţiei, răspunsul a venit punctual, direct sau prin intermediari: cine eşti tu sau cine sunteţi voi? Nu de acum, dintotdeauna. În toate administraţiile. Ajunşi sus, oamenii se cred intangibili.

Am cerut odată guvernului Boc să ne spună câţi angajaţi au ministerele pentru atragerea fondurilor UE. Guvernul nu a ştiut acest răspuns. Angajatorul nu a ştiut ce număr de angajaţi are! Dar premierul anunţa zi după zi numărul de contracte de muncă nou încheiate în baza noului Cod al muncii.

Câţi angajaţi în economie a preluat Guvernul Boc şi câţi a lăsat la plecare? Dacă fostul premier nu spune asta, de ce l-aş fi crezut când, tot în ziua demisiei, a afirmat: "România s-a însănătoşit din punct de vedere economic"? Cum s-a însănătoşit din punct de vedere economic, dacă companiile de stat continuă să acumuleze pierderi de zeci de milioane de euro? Dacă pe POSDRU, programul european pentru resurse umane care ar trebui să pregătească oameni astfel încât să-i trimită direct în uzine, câte or mai fi ele, iar cheltuiala cu pregătirea să se vadă imediat şi direct în economie, 70-80% din costul unui proiect înseamnă salariile "profesorilor"? Şi ce înseamnă, până la urmă, "o economie însănătoşită"? Păi dacă pui mortul în fereastră, înseamnă că este viu? Este adevărat că economia a crescut în 2011 cu 2,5%. Dar a crescut şi pentru că economia Germaniei a crescut cu 3%, ceea ce a ajutat exporturile româneşti şi pentru că prin primăvară a plouat la timp. Nu că a fost Boc la Palatul Victoria.

Citeşte continuarea opiniei lui Iulian Anghel pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici