- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opinie Sorin Pâslaru, ZF: De ce schema "rate la jumătate" vine să compenseze azi lipsa de reacţie rapidă a băncii centrale în recesiunea din 2009
Indiferent dacă şi cum va fi pusă în practică schema „rate la jumătate“ care se dezbate intens în România de o săptămână, important este că ridică problema asupra uneia din cele două mari poveri pe care le are consumatorul român astăzi şi care împiedică relansarea economică: povarea serviciului datoriei.
Sorin Paslaru
Românii rambursează rate şi dobânzi în valoare de 6 miliarde de euro pe an, la un sold al datoriilor de 25 de miliarde de euro. Că unii au fost nesăbuiţi, că alţii pur şi simplu s-au căsătorit şi a trebuit să-şi cumpere case chiar pe vârful pieţei imobiliare şi au dat pe o garsonieră chiar şi 80.000 de euro este o altă problemă. Astăzi avem această povară în economie care mănâncă din venitul disponibil al oamenilor şi orice schemă imaginată care să dea o gură de aer celor care sunt împovăraţi de aceste credite merită discutată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Cealaltă mare povară, care consumă circa 5 miliarde de euro din veniturile românilor, este cheltuiala anuală cu benzina şi motorina. Cele două, ratele şi combustibilul consumă circa 20% din cele 50-51 de miliarde de euro pe care îi cheltuie românii pe an. Cele 50 de miliarde provin din: salarii (24 mld.euro pe an), pensii (11 mld. euro pe an), alte venituri supuse impozitării cu 16% precum cele din PFA, dobânzi, drepturi de autor, chirii (8 mld. euro pe an), asistenţă socială (4 mld. euro pe an) şi munca la negru (4-5 mld. euro pe an). Restul banilor se duc pe întreţinere, energie, bunuri de larg consum şi alte servicii.
Este clar că povara ratelor şi majorarea preţului la combustibil şi energie din ultimii cinci ani fac ca venitul disponibil pentru consum al populaţiei să fie mai restrâns. Din această cauză consumul a fost anul trecut în stagnare cu toată creşterea economică de 2,5-3% din PIB şi cu toată mărirea masei salariale prin injectarea unei creşteri de 15% pentru un 1,2 milioane de salariaţi din economie, adică (prea numeroşii) salariaţi bugetari.
De fapt, schema „rate la jumătate“ încearcă să inducă acum prin metode administrative o relaxare a poverii ratelor pentru că mecanismul economic prin care aceste rate trebuia să fie reduse într-o perioadă de recesiune nu a funcţionat în România. De ce? Teoria economică spune că în perioade de recesiune banca centrală dintr-o ţară reduce rapid rata de referinţă pentru ca băncile şi ulterior clienţii acestora, persoane fizice şi companii, să aibă acces la finanţare mai ieftină.
Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat