- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opinie Sorin Pâslaru, ZF - Drogul de la 1 aprilie: Guvernul arată că intră în sevraj dacă nu introduce o nouă taxă în fiecare an
De la 1 aprilie, neputinţa guvernului de a strânge taxe şi impozite are un nume: acciza specială pe benzină de 7 eurocenţi pe litru, de pe urma căreia aşteaptă să încaseze venituri suplimentare de 400 milioane de euro. Indiferent de luările de poziţie politice din jurul acestei măsuri, faptul este simplu: guvernul are nevoie de noi taxe pentru a-şi acoperi cheltuielile. Instalat la putere pe un val uriaş de aşteptări, guvernul Ponta demonstrează că nu poate guverna decât prin introducerea de noi taxe.
Opinie Sorin Pâslaru, ZF - Drogul de la 1 aprilie: Guvernul arată că intră în sevraj dacă nu introduce o nouă taxă în fiecare an
În februarie 2013, a anunţat un pachet de noi taxe pe resurse, agricultură şi microîntreprinderi, iar în iulie 2013 a majorat accizele la o serie de bunuri considerate „de lux“. Slabă compensare: în septembrie 2013 a redus TVA la pâine.
Cu toate taxele nou introduse, evoluţia economiei de anul trecut a fost de aşa natură încât ponderea în PIB a veniturilor la bugetul consolidat a scăzut la 31,7%. Aproape la fel ca în 2009, cel mai greu an din ultimii zece, când PIB-ul a scăzut cu 6%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Acesta este unul dintre cele mai mari paradoxuri ale economiei româneşti şi un simptom al ineficienţei administraţiei fiscale. Să ai un PIB în creştere cu 3,5%, cum a fost cazul anul trecut, şi în loc să faci o rectificare bugetară pozitivă, adică să majorezi cheltuielile pe baza unor venituri mai mari, să acţionezi dimpotrivă, adică să micşorezi cheltuielile pentru că veniturile sunt sub aşteptări.
O situaţie incredibilă. Probabil că în puţine ţări din lume se poate întâmpla să ai creştere economică, dar veniturile la buget să scadă. Mai mult, nici măcar să nu poţi acoperi din veniturile existente cheltuielile asumate aşa încât să fii nevoit să inventezi o nouă taxă pentru a-ţi acoperi nevoile.
Citeşte opinia integrală a lui Sorin Pâslaru, redactorul-şef Ziarul Financiar, pe www.zf.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului