- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentul ungar a aprobat majorarea TVA de la 25% la 27%, cel mai ridicat nivel din UE
Parlamentul ungar a aprobat marţi o lege referitoare la fiscalitate, care include şi majorarea, de anul viitor, a taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 25% la 27%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană.
Parlamentul ungar a aprobat majorarea TVA de la 25% la 27%, cel mai ridicat nivel din UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Legea, aprobată cu o largă majoritate, include şi creşterea impozitelor aplicate microîntreprinderilor.
Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, a anunţat în luna septembrie că Ungaria va majora anul viitor TVA la 27% şi va aplica un program de ajustări fiscale de 750 miliarde forinţi (2,6 miliarde euro), cu 200 de miliarde forinţi mai mare decât planul iniţial.
Fidesz, partidul premierului conservator Viktor Orban, deţine o majoritate de două treimi în Parlament.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Adoptarea legii a avut loc într-un mediu economic dificil în Ungaria, care a fost nevoită să solicite un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană din cauza dificultăţilor de a se finanţa de pe piaţă, în contextul crizei datoriilor din zona euro.
Ungaria şi-a pierdut credibilitatea după mai multe măsuri controversate luate de guvern pentru reducerea deficitului bugetar, precum naţionalizarea fondurilor de pensii private şi introducerea de taxe speciale în sistemul bancar şi alte câteva sectoare, inclusiv cel al telecomunicaţiilor.
O sursă citată de publicaţia Portfolio a declarat că guvernul ar putea majora taxa specială aplicată băncilor, dacă justiţia va decide că statul trebuie să despăgubească băncile pentru pierderile înregistrate în urma programului de rambursare anticipată a creditelor în valută la rate de schimb fixe, sub cele din piaţă.
Pe site-ul Parlamentului de la Budapesta a fost publicat un proiect de lege potrivit căruia deciziile în defavoarea statului ungar ale Curţii Constituţionale sau ale Curţii Europene de Justiţie ar putea duce la majorarea unor taxe, pentru acoperirea costurilor suplimentare rezultate. Proiectul nu menţionează sectorul financiar.
Sursa a spus însă că proiectul este destinat sectorului bancar.
Băncile din Ungaria au apelat la Curtea Constituţională, după ce Parlamentul a aprobat în septembrie o lege care prevede că populaţia poate rambursa anticipat împrumuturile în valută, la rate de schimb sub nivelul celor din piaţă. Instituţiile de credit au cerut totodată sprijinul Comisiei Europene.
Guvernul ungar nu a început nicio reformă de fond, fapt care îngrijorează în mod special agenţiile de evaluare financiară, comentează AFP.
Ratingul Ungariei este cu numai o treaptă peste nivelul considerat specilativ, forintul s-a părbuşit în ultimele săptămâni, iar ţara are dificultăţi de refinanţare pe piaţă. Ungaria a cerut luni Comisiei Europene şi FMI un posibil ajutor financiar printr-un program preventiv, autorităţile afirmând că nu vor un ajutor financiar.
Statul ungar a fost salvat de la faliment în 2008 printr-un împrumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondială şi UE.
Bugetul pentru 2012, care prevede un deficit de 2,8% din PIB, urmează să fie aprobat la începutul săptămânii viitoare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO