Patronatele din turism: Voucherele de vacanţă vor genera încasări suplimentare de peste 170 milioane euro pe an

Prin utilizarea voucherelor de vacanţă se vor introduce în circuitul financiar încasări de aproximativ 170 de milioane de euro anual, în cel mai pesimist scenariu, potrivit FPTR, iar după adaptarea pieţei la acest sistem se preconizează venituri din tichete de vacanţă de 400 de milioane de euro.

Urmărește
394 afișări
Imaginea articolului Patronatele din turism: Voucherele de vacanţă vor genera încasări suplimentare de peste 170 milioane euro pe an

Patronatele din turism: Voucherele de vacanţă vor genera încasări suplimentare de peste 170 milioane euro pe an (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

La sfârşitul anului 2013, în România erau 5,1 milioane de angajaţi, dintre care 1,18 milioane bugetari. Dacă fiecare din cei peste cinci milioane de angajaţi ar primi vouchere de vacanţă, valoarea maximă a tichetelor pe care le poate primi o persoană fiind de 5.100 de lei, atunci rezultă, potrivit calculelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) că potenţialul maxim al pieţei este de peste 26 de miliarde de lei (aproximativ 5,7 miliarde euro).

Din această sumă, peste 6 miliarde de lei (aproximativ 1,3 miliarde de euro) ar proveni doar de la bugetari.

Însă, în realitate, într-un scenariu optimist, după ce angajatorii, hotelierii şi agenţiile de turism se vor obişnui cu acest sistem de plată, se va utiliza aproximativ 30% din capacitatea pieţei reprezentate de bugetari, respectiv 400 de milioane de euro, susţin reprezentanţii federaţiei.

"Prin utilizarea voucherelor de vacanţă se pot introduce în circuitul financiar încasări de 173 de milioane de euro pe an în, cel mai pesimist scenariu. Ţinând cont că ne aflăm la jumătatea anului, de faptul că legea nu a fost încă promulgată şi publicată în Monitorul Oficial şi că nu au apărut normele de aplicare, considerăm că actul normativ va fi operaţional, în cel mai fericit caz, la sfârşitul sezonului estival. Acesta este unul dintre punctele slabe ale sistemului", a declarat într-un comunicat Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR.

Un alt minus al proiectului de lege este, potrivit federaţiei, menţinerea limitării comisionului agenţiilor de turism, care va duce la scăderea interesului acestora de a utiliza acest sistem de decontare. În acelaşi timp, turiştii vor apela direct la unităţile de cazare şi vor achiziţiona servicii la nivelul tarifelor de recepţie, adica cu 30-40% mai scump.

"Sunt, bineînţeles, şi foarte multe puncte tari. În primul rând, turismul românesc primeşte un ajutor solicitat de ani buni. Tichetele de vacanţă vor impulsiona dezvoltarea acestui sector al economiei. Faptul că voucherele vor înlocui primele de vacanţă în sistemul bugetar reprezintă un mare câştig pentru toată lumea", a precizat Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc a fost unul dintre susţinătorii introducerii tichetelor de vacanţă şi a participat la negocieri încă din anul 2002.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici