Petrolul, binecuvântare sau blestem: Abundenţa de bani şi petrol nu a adus încă progres economic şi social sustenabil

Petrolul, sau mai degrabă scumpirea acestuia printr-un război al preţurilor dus contra SUA şi Occidentului în anii ’70, a adus ţărilor arabe bogate în resurse de ţiţei suficientă energie pentru a-şi dubla sau chiar tripla într-un termen de doar câţiva ani PIB-ul per capita şi îmbunătăţi spectaculos standardele de viaţă.

Urmărește
1079 afișări
Imaginea articolului Petrolul, binecuvântare sau blestem: Abundenţa de bani şi petrol nu a adus încă progres economic şi social sustenabil

Petrolul, binecuvântare sau blestem: Abundenţa de bani şi petrol nu a adus încă progres economic şi social sustenabil (Imagine: Shutterstock)

Cu petrodolari, Qatar a ajuns una dintre cele mai bogate ţări din lume. Însă refuzul de a-şi diversifica economiile, de a moderniza legislaţia, de a promova drepturi care sunt de bază în lumea occidentală cum ar fi egalitatea între sexe, inhibarea cercetării şi inovării şi închiderea faţă de Vest fac ca bogăţia multora din aceste state să nu se transforme în dezvoltare statală, socială şi economică.

Lumea arabă nu este unitară, existând diferenţe mari spre exemplu între economiile nord-africane, care sunt mai deschise şi tind să se diversifice, şi cele mai bogate, bazate exclusiv pe petrol, din Orientul Mijlociu. Acestea din urmă au cea mai mare influenţă geopolitică la nivel global. Aici, în afară de proiecte legate de petrol şi gaze naturale şi câteva proiecte de infrastructură – porturi precum Jebel Ali şi aeroporturi precum Dubai –, dezvoltarea economică reală este mai mică decât ar fi de aşteptat având în vedere resursele umane şi naturale bogate, scrie Forbes.

O barieră importantă în calea dezvoltării reale a acestor ţări, cel puţin în spiritul occidental, este mediul legislativ depăşit, bazat în cea mai mare parte pe legi britanice neactualizate, moştenire a colonialismului britanic, împletite cu legea islamică, Sharia.

Citeşte mai multe despre legătura dintre resursele de petrol şi progresul social pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici