- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Petrom are o productivitate medie triplă faţă de Romgaz. Analiză
Un angajat al Petrom (SNP) este de trei ori mai productiv ca unul al companiei de stat Romgaz (simbol bursier SNG), celelălt mare producător de gaze naturale al României, însă ambele companii sunt sub companiile MOL din Ungaria, PGNiG din Polonia sau ExxonMobil, arată calculele ZF.
Astfel, cu cei 8.300 de angajaţi şi cu afaceri de aproximativ 22 mld. lei în anul 2021, Petrom, la care austriecii de la OMV au controlul majoritar, a avut o productivitate medie a muncii de aproximativ 2,7 milioane de lei (540.000 de euro) în 2021. Spre comparaţie, cei 5.900 de angajaţi ai Romgaz – perla statului român la BVB, au livrat în 2021 o productivitate medie de circa 1 mil. lei, arată calculele ZF.
Aşadar o companie privată versus una de stat, ambele active în aceeaşi ramură a industriei de energie, diferenţă între productivitate de aproape trei ori. De ce? „În momentul în care vorbim de productivitate şi trecerea de la o companie mai puţin productivă la una productivă, sunt nişte decizii care se iau, unele mai uşor, altele mai greu“, explică Florin Godean, country manager al Adecco România, principalul jucător în piaţa de recrutare de personal din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Iohannis, despre întâlnirea cu Zelenski la care România nu participă: Mi se pare un pic neobişnuit
-
Iohannis: Eu nici nu pot să plec. Dacă aş pleca, ar trebui să o fac prin demisie
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
„În cazul Petrom, deciziile sunt luate de cei de la OMV, este mai uşor de făcut o reorganizare. Dacă ne uităm acum la resurse umane şi la lipsa acestora mai degrabă, în general companiile investesc în ceea ce se numeşte upskilling, adică în dezvoltarea oamenilor şi poziţionarea lor în funcţie de competenţe. Pentru asta trebuie să ai know-how şi voinţă“, adaugă el.
„Ori în cazul companiilor de stat, suspectez că decizia este mai mult politică decât economică. Pe de altă parte, pot exista şi alte motive în spate care ţin de activitate şi specificul fiecărei companii, de produsele pe care le vând, preţul pe care îl au şi modul în care se organizează.“
Petrom şi-a majorat productivitatea
Un factor care a contribuit la majorarea productivităţii Petrom în ultimii ani a fost şi cel cu privire la reorganizarea personalului în contextul în care de la final de 2018 şi până la final de 2021 circa 5.300 de angajaţi au dispărut din statisticile Petrom, arată datele agregate de ZF. Petrom explică pentru ZF acest declin de circa 40% în trei ani prin externalizarea operaţiunilor “în cea mai mare parte“, dar şi prin faptul că unii angajaţii au devenit antreprenori, iar alţii s-au pensionat.
Însă atât productivitatea Petrom, cât şi cea a Romgaz, dar şi ca a maghiarilor de la MOL şi a polonezilor de la PGNiG, calculate de Ziarul Financiar pe baza rezultatelor din 2021, sunt cu mult în urma americanilor de la ExxonMobil: 20 mil. lei în medie pentru fiecare angajat în 2021.
Americanii de la ExxonMobil, cei mai productivi
Aşadar, cei circa 63.000 de angajaţi ai ExxonMobil au contribuit fiecare cu aproximativ 4,4 mil. dolar la afacerile de 276 miliarde de dolari ale gigantului american care se află în proces de a vinde participaţia în perimetrul NeptunDeep către Romgaz.
În 2021, productivitatea medie a angajaţilor ExxonMobil a fost aproape dublă faţă de anul precedent pe fondul diminuării numărului de angajaţi cu aproape 9.000 la circa 63.000 de persoane, ca parte a unui program profund de reducere a costurilor, după ce pandemia COVID-19 a afectat cererea de energie şi preţurile.
Circa 5.300 de oameni au dispărut din statisticile OMV Petrom de la final de 2018 şi până la decembrie 2021, adică o scădere a numărului de angajaţi de la 13.201 persoane la 8.000 de angajaţi în trei ani, arată datele la nivel consolidat agregate de Ziarul Financiar.
Cu alte cuvinte un declin de 40% al numărului de angajaţi într-un interval de timp în care cheltuielile cu salariaţii s-au redus cu 11%, diferenţa putând fi explicată în primul rând prin majorarea salariului mediu net în energie cu 35%.
Astfel, cheltuielile cu salariile OMV Petrom au scăzut de la 1,8 miliarde de lei în 2018 (când compania a avut venituri de 22,5 mld. lei şi un profit net de 4,1 mld. lei la nivel consolidat) la aproximativ 1,6 mld. lei în 2021, când compania a avut afaceri de 26 mld. lei şi un profit net de 2,9 mld. lei.
“Scăderea numărului de angajaţi din ultimii ani se datorează în cea mai mare parte externalizării unor operaţiuni care nu fac parte din operaţiunile de bază ale companiei. Acest lucru înseamnă încredinţarea unor activităţi către companii specializate în domeniile respective şi, odată cu aceasta, transferul salariaţilor alocaţi respectivelor activităţi. În acest fel, foştii noştri salariaţi continuă să activeze în industria energetică şi să lucreze alături de OMV Petrom“, spun reprezentanţii Petrom.
Având ca referinţă media de vârstă din organizaţie, un alt motiv semnificativ este reprezentat de încetarea activităţii de muncă prin pensionare. “De asemenea, unii dintre salariaţii noştri au ales să lucreze în alte ramuri de business sau să urmeze cariere de antreprenori, părăsind OMV Petrom“.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO